За крепостта Хоталич се заплаща вход, шият болярски костюми за туристите

	Вчера севлиевци и гостите им, които бяха решили да посетят
За крепостта Хоталич се заплащ
Вчера севлиевци и гостите им, които бяха решили да посетят средновековния град Хоталич, бяха неприятно изненадани, защото трябваше да платят по 3 лева вход, за да се озоват от вътрешната страна на бариерата

. Най-голямата туристическа атракция на Севлиево вече е една от най-добре представените археологически старини в страната, след като тук беше реализиран мащабен проект за реставрация, консервация и социализиране на обекта с европейски средства. На Хоталич вече има посетителски център, паркинг, назначени са три екскурзоводки и човек за охрана, а освен това има и видеонаблюдение. Посетителите трябва да плащат скромната сума от 3 лева, за да се насладят на крепостта и града. За пенсионери входът е 2 лева, а за ученици – само 1 лев. Преференция е и семейният билет от 5 лева. Ползването на паркинга също е със заплащане, но пък тоалетните са безплатни.
От 7 април на туристите ще бъде предлагано още едно забавление – те ще могат да се облекат в средновековни костюми и да си направят снимки в болярските дрехи. Първите четири ушити костюма бяха показани за първи път вчера по време на състезанието „Аз обичам България“ в севлиевската ОДЗ „Пролет“. Според археоложката Надежда Ботева твърде малко са изображенията на наши предци от Средновековието, за да знаем как точно са се обличали, особено обикновените хора. Най-популярното изображение е на севастократор Калоян в Боянската църква, както и на български болярин в Кремиковския манастир. Затова и ушитите костюми за Хоталич са дрехи като на по-богатите боляри. Освен готовите четири костюма за жени и мъже, според Надежда Ботева ще бъдат изработени още 5 облекла, които ще се ползват за снимки от туристите срещу символична сума.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни