В Регионална библиотека представиха новата книга „Емилиян Станев. Той и другите“

-Emiliyan-Stanev.-toi-i-drugite--e-desetata-gniga-na-Radka-Pencheva
"Емилиян Станев. той и другите" е десетата гнига на Радка Пенчева
По случай 115 години от рождението на писателя Емилиян Станев на среща в Регионална библиотека „Априлов Палаузов“ бе представена новоизлязлата книга на Радка Пенчева "Емилиян Станев. Той и другите". 

При проявен интерес писателят Владимир Шумелов от Велико Търново разкри опита на Радка Пенчева, български литеруровед, архивист, „да открие разковничето на многото приятелства като го фокусира около личността и творчеството на Емилиян Станев. Дълги години главен уредник на музея на писателя в родния му град, с няколко книги върху живота и творчеството му, тя отново ни завръща към сложната личност на Емилиян Станев изключително през документалните свидетелства на неговите приятели. И чрез критическо-есеистичните думи на писателя за творчеството на неговите приятели. Принципът на двойното огледало“.

Това е десетата книга на д-р Радка Пенчева, от които няколко за Емилиян Станев. Писателят е приоритет на нейните професионални интереси от 1987 г. Докторатът й е на тема „Творческият архив на Емилиян Станев и визиите му за историята в романа „Иван Кондарев“. Върху сборника „Емилиян Станев. Той и другите“ работи от дълго време. „Това са статии повече от 20 години относно приятелствата му с различни писатели. Започвам с Елин Пелин, Димитър Талев, Димитър Димов, Чудомир, Елисавета Багряна, Блага Димитрова,Йордан Радичков,Тодор Боров, Петър Динеков. Събрани на едно място те показват доколко близки са били с писателя. Знаем, че особеност на неговия творчески процес е необходимостта да разказва и чете какво работи пред своите приятели.

А с годините все повече разбирам колко голям писател е той. Наричат го класик, анималист, майстор на историческия роман „Антихрист“, „Иван Кондарев“, „Легенда за Сибин, преславския княз“.

Авторът Радка Пенчева се надява това издание да разкрие по-пълно отделни черти от личността на Емилиян Станев, както и на лицата, за които става въпрос в отделните статии. Да помогне читателите да си изяснят и историята на писането на отделните му творби, което обяснява и отделни черти на творческия процес на писателя.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни