В АЕК „Етър” канят в неделя на празника Еньовден

	В Архитектурно-етнографски комплекс „Етър“ отново канят да се потопим в
В АЕК „Етър” канят в неделя на
В Архитектурно-етнографски комплекс „Етър“ отново канят да се потопим в атмосферата на празника Еньовден. Тази година той ще бъде отбелязан в музея на открито на 22 юни, неделя, от 11,30 часа

Посетителите могат да се включат в традиционните конкурси за изработване на Еньовски венец и на Еньовски момин венец и китка. Председател на журито ще бъде дългогодишният билкар Емил Елмазов, създател на „Билкария“ и „Билкова градина“ и председател на Съюза на билкарите. 
Традиционно на Еньовден в „Етър“ се събират изложители от цялата страна, които представят своите билкови продукти. Тази година ще участват много нови имена в билковата козметика и билколечението.
За доброто настроение на посетителите ще се погрижат женската и мъжка певчески групи при Народно читалище „Васил Левски – 1900“ - с. Горна Росица, дует „Еделвайс“ - гр. Габрово, „Габровските гласове“ - фолклорна формация при НЧ „Габрово-2002“, фолклорен ансамбъл „Развитие“ при НЧ „Развитие-1870“ - гр. Севлиево, а от с. Нова Черна, област Силистра, ще представят традиционната Еньовденска обредност.
Според народните вярвания нощта срещу Еньовден (24 юни) се смята за най-магическа през годината. Празникът има дълбоки корени, свързани с вярванията в чудодейната лековита и любовна сила на билките, в животворната сила на водата и обреди към култа на  слънцето.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни