„Стъклената плетеница” в Боженци - смисъл и емоция

Staklеnata-plеtеnitsaa-v-Bozhеntsi---smisal-i-еmotsiia
P-1-27-08-19.JPG
Добилата популярност декоративна работа върху стъкло „Стъклена плетеница” привлече отново вниманието на посетителите на 24 и 25 август в Музей Архитектурно-историческия резерват „Боженци” в партньорство с РСО „Централна Стара планина”.

От ранна сутрин любознателни деца с родители, туристи са наобиколили майсторите - обучители в двете уредени ателиета - „Старото школо” и двора на къща „Баба Райна”. Там изпод сръчните им ръце с доза талант и въображение излизаха красиви, пъстри с нестандартна украса стъклените предмети - истинско приложно изкуство.

„Четвъртото издание на „Стъклена плетеница” започна с много силен старт още от първия ден - гордо отбелязва музейният уредник Ива Дянкова. Имаме посетители, които познават събитието и са дошли специално за пореден път и такива, които са тук за първи път, но всички те са решили да седнат и измайсторят свое произведение под наблюдение на нашите майстори - художничката Елиза Ковачева-Цокова с доброволци от Община Габрово, които работят върху стъклени плочки в ателието - къща „Баба Райна”. В „Старото школо” е другото ателие. Работата в ателиетата е подходяща както за деца така и за възрастни. Нарастващият интерес ни дава увереност да продължим да се развиваме като всяка година се стремим да има нещо ново . Сега това е декопажът на стъкло - декорация с художествена украса на стъкло, което работят в „Старото школо”.

В единия край на залата в „Старото школо” са се разположили приятелите на музея - семейство Петър и Мария Цвяткови, около които надничат и протягат да хванат четката по-малки и по-големи момиченца и момченца. Отстрани майките и татковците наблюдават как малките художници нанасят първите цветове боя, специална за стъкло, върху избрания стъклен предмет, който ще декорират.

„Макар че съм инженер по професия, компютърен специалист - допълва Петър Цвятков, - в малкото свободно време за удоволствие се занимавам с декорация на стъклени предмети (вази, свещници, шишета, бурканчета , плоско стъкло и др.). Направил съм си лазер, с който сам мога да режа някои от елементите. Тук идвам за трета година като първия път ме покани Мариела Митева, една от организаторките от РСО „Централна Стара планина”. Идвам, защото виждам радостта в очите на децата и възрастните, които отнасят със себе си предмета, който са украсили”.

В другия край на салона на „Старото школо” на няколко маси са се разположили студенти от ВТУ - специалност „Стенопис”. Те подготвят, рисуват първите проекти за работа върху парче стъкло с по-сложната витражна техника. Една тинейджърка напредва с обрамчване на малко парче стъкло с медна лента, предварително изрязано на специална машина. Студентка й помага да запои върху него отлените декоративни елементи…

„Идеята за „Стъклената плетеница” на МАИР „Боженци” и РСО „Централна Стара планина” възниква през 2016 г. - отбеляза Елена Влаева, главен експерт”Култура” в Община Габрово и информационно обслужване на общините от „Централна Стара планина”. Замисълът беше да се предостави на хората възможност, които посещават музея, да се забавляват, да научат нещо ново. Понеже е малко популярно изкуството за работа със стъкло, а е много любопитно естествено идва и изборът му за вниманието на туристите. В годините са се родили няколко партньорства, които остават трайни за „Стъклена плетеница” - ВТУ - катедра „Стъклопис”, от миналата година и Център за работа с доброволци към Община Габрово, съорганизатори на „Детски кът” с Елиза Ковачева-Цокова в къща „Баба Райна”, която също за втора година гостува тук. В работата с желаещите да пробват изкуството на декорацията успешно сътрудничи i-специалистът Петър Цвятков, един много интересен човек, чието хоби е да работи върху стъкло. Миналата година демонстрира работа с въздушна четка и гравиране. Тази година демонтстрира по-различна техника с ева хартия.

Чудесно е, че хората си тръгват доволни,с усмивка и в ръка с някой декориран от тях стъклен предмет, което дава знак, че сме на прав път. Има много случайни посетители, които са избрали последния уикенд на месец август за почивка и попаднали тук се вижда колко интересно и забавно им е работата в ателиета. И задължително си тръгват с някакъв сувенир, който сами са изработили. Това е и целта един туристически обект да провокира с хубави, защо не творчески емоции”.

Една усмихната посетителка много внимателно държи своето произведение - декорирано стъкло с рисунка - пейзаж, което чака след време да влезе в рамка и окачено в дома й. Приближавам Денка Цонева Енчева, бивша учителка и я питам как намира уърк-шопа:

„Дойдохме от Добрич четири приятелки да прекараме хубаво в старо Боженци. Първата изненада бе уникална за мен да видя как действа този - уърк шоп (работилница). Трябва да ви кажа, почувствах се точно на мястото си заедно с децата, които рисуваха върху стъкло. Първо се гравира, после се рисува и веднага искам да кажа, че момченцето (доброволец), което беше моят учител ми създаде настроение. Убеди ме, че мога да го направя добре и още по-добре. И създадох пътят, който води към Боженци. Почувствах се на място, което ме свързва и с миналото и с бъдещето в лицето на това момченце. Много хубаво измислено събитие за всеки, който прави и майстори нещо. Не само да му се разказва, но да пипне и усети това, което може да направи сам. Тук виждам - смисъла и емоцията. Това, което виждам ме доближава до смисъла с емоция за нас, които дойдохме от Добрич до Боженци. Наистина тук видях смисъл и емоция”.

„Стъклена плетеница” продължава да провокира творческата мисъл на хората дошли в Боженци с възможност сами да направят нещо върху стъкло с не малка емоция и преживяване.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни