Що се отнася до причините за глобалното затопляне, то те са на първо място ядрените опити, извършени през годините от великите сили

 	С решение на Общинския съвет в Дряново именитият и
Що се отнася до причините за г
С решение на Общинския съвет в Дряново именитият и обичан синоптик Минчо Празников бе удостоен със званието „Заслужил гражданин” на Дряново заради популяризирането на родния си град в България и по света и за дарителството му към местната гимназия „Макс

Може би читателите на вестника ще кажат, че е излишно да представям синоптика Минчо Празников, но ще го направя за тези, които малко знаят за него. Той е роден на 9 февруари 1938 година в град Дряново. Завършва местната гимназия „Максим Райкович”, а после физика в СУ „Св. Климент Охридски”. 22 години работи като синоптик във Военновъздушните сили у нас, след това в Националният институт по метеорология и хидрология при БАН, а от 2000 година е в частната фирма „ТВ МЕТ”.Зрителите очакваха неговите прогнози за времето и по бТВ, и по ТВ7.
Любопитен факт е, че чичото на Празников – Боби Празников, е бил кмет на Дряново в периода 1932-1934 година, като през неговия мандат са набрани средства за фонд „Разхубавяване на Дряново”, като едни от първите дарители са били политикът и министър-председател на България, дряновецът Никола Мушанов, Никола и Пенчо Ахмакови, Сава Йотов. Тогава се открива новият туристически дом на хълма Бряста с личните средства на Мушанов, както и Съдебната палата в околийския град. 
Познавам именития  синоптик Минчо Празников откакто се помня, защото беше добър приятел с вуйчо ми – д-р Жоро Бахчеванов (Светла му памет!). С благодарност, че се отзова на поканата ми за интервю, започвам разговора с него.

- Ти си емблематична фигура в българската синоптика, а като кореняк дряновец си помагал с каквото можеш на града. Затова твоите съграждани предложиха на ОбС да бъдеш удостоен със званието „Заслужил гражданин“ на гр. Дряново. Отличието е вече факт. Честито!
- Благодаря най-напред на теб и на моя приятел Стефчо Пенчев (Бункера)за това, че сте ме предложили за това звание. Благодарности и към съветниците от ОбС в Дряново, които гласуваха за отличието, а и към всички дряновци - познати и непознати, които одобряват това признание за скромната ми личност. Обичам всички мои съграждани, защото мисля, че уважението ни е взаимно.
- Свидетели сме на аномалии във времето, защото сезоните се изместиха, а почти няма пролет през годината. Така нареченото глобално затопляне на Земята ще ни съпътства и в бъдеще. Кои са според теб причините за тези природни катаклизми?
- Както предположих преди време, тази зима беше сравнително топла, макар да наблюдавахме краткотрайни застудявания у нас, характерни за месец февруари.   
Знаеш, че не съм привърженик на дълготрайните прогнози за времето, защото те са в повечето случаи неточни. Най-верните прогнози са до 36 часа, а прогнозите, които дават колегите, са до 10 дни. 
Що се отнася до причините за глобалното затопляне, то те са на първо място ядрените опити, извършени през годините от великите сили, а и от някои други държави. Има тенденция да бъдат намалени, но е нужна окончаталната им забрана. От тези опити се отделят огромни количества топлина, които отиват в Космоса и оттам определят температурата на Земята. Втората причина е озоновата дупка, а тя се влияе най-вече от химизацията в света. Не говоря за нейното разпространение само в селското стопанство, където се ползват изкуствените торове, а и в промишлеността. Производството на спрейове и други продукти на бита, които спомагат за разширяване на озоновата дупка. Добре, че нашата страна се намира в така наречените умерени ширини и ние не сме засегнати пряко от тази изкуствено създадена аномалия.
- Все искаме да излезем от кризата и все не можем през годините на така наречения преход в България. От нея сме все повече несигурни и стресирани, затова каква е твоята рецепта за по-добър живот днес, утре и за в бъдеще?
- От 25 години сме в непрекъснат преход и очакване на светлото бъдеще, което засега не се вижда. Ако страната ни се управлява от честни и безкористни хора, положението ни би се променило в добра посока. За съжаление, днес все по-малко се мисли за съживяване на икономиката, която през годините бе тотално унищожена изкуствено. Не може да се разчита само на туризъм и търговия, а трябва според мен да се потърсят сериозни инвеститори, които да помогнат на икономическото възраждане. Без силна и стабилна икономика не може да има просперитет на страната ни. Така българите ще продължават да мизерстват и да се чудят как да свързват двата края! Желая същото съживяване и за родното Дряново, да няма голяма безработица и като си дойда, да срещам повече усмихнати дряновци. 
- През годините си имал не една любопитна случка, а знам, че си изгубил бас от твой приятел за прогнозата за времето. Така ли е?
     - Така е. Веднъж след едно дежурство в Института се уговорихме да се видим с Дицата (доц. д-р Стефан Дицов). От дума на дума стана въпрос и за времето, като той ми каза, че още вечерта ще завали силен дъжд, прогнозата му идва от неговия стаен барометър. Казах му, че това е невъзможно и прогнозата е, че няма да вали и така се хванахме на бас кой е прав. Наистина през нощта заваля силен дъжд, а на сутринта, когато отидох на работа, помолих колегите да не ме свързват с никого, особено ако се обади мъж на телефона. За беда трябваше да поема едно дежурство и Дицата ми звънна. „Да ти е направило впечатление, че улиците са мокри?!“ „Е, сигурно са ги мили с водоноски снощи“ - сконфузено му отвърнах. „Добре, ама и покривите са мокри!“ – продължи наивно и подигравателно той. Така загубих баса с него и може би това е първото ми непознаване на времето за кратък период.
- В края на разговора ни да пожелаеш нещо на читателите на в. „100 вести” и на своите съграждани и приятели.
- Да са здрави и щастливи през цялата година. Нека всички имат късмет в живота, да има работа за безработните и много радост за децата и младите хора. Бъдете усмихнати, весели и спокойни! Повече вярвайте в прогнозите за времето!
 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни