Школата на Ива Пенчева вдигна изложба под мотото “Да се подготвим за карнавал” е новата изложба на

Голяма изложба от рисунки върху коприна под мотото „Да се
Школата на Ива Пенчева вдигна
Голяма изложба от рисунки върху коприна под мотото „Да се подготвим за карнавал“ на Детската школа за приложни изкуства с преподавател Ива Пенчева беше открита в Художествена галерия „Христо Цокев“.

 В експозицията са включени творби, част от изложбата на най-дългата рисунка върху коприна, която обиколи градове от цяла България. Например някои от картините с котки са направени в град Варна, където Ива Пенчева беше поставила за рисуване темата „Габровският карнавал гостува на морето“. Другата част от картините са направени по време на детския пленер в Боженци тази пролет и там също габровският символ – котката, е сред основните герои в рисунките на децата. Общо над 30 рисунки на котки с характер, видени през погледа на децата, включва изложбата в Художествената галерия. В картините с образите на котките са вплетени и части от българските традиции – орнаменти, характерни за пъстроцветните българските черги и тъкани от нашата етнография. Сред впечатляващите котки е и картината на 9-годишната Любомира Ангелова, която спечели голямата награда в Детското биенале, посветено на борбата с алкохола. То ще бъде открито в ДХС в Деня на Габрово - 17 май. И така габровската котка чрез рисунките беше на море, в гондола, в кораб, а за първи път сега е с чаша и бутилка.
Останалата част от творбите представляват картини върху коприна на различни теми като преобладава изобилието от пъстри цветя, птици, пеперуди и т. н. Всяка от детските рисунки, пълни със свежи цветове и фантазия, би била подходяща украса за всеки интериор.
За да се реализира изложбата, основен виновник е и спонсорът – Общественият дарителски фонд в Габрово, който редовно подкрепя оригиналните идеи на Ива Пенчева за школа по приложни изкуства.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни