Семейство Котеви и приятели дариха камбана на новия храм в Дебел дял

Вчера семейство Котеви от пловдивското село Скутаре и техните приятели
Семейство Котеви и приятели да
Вчера семейство Котеви от пловдивското село Скутаре и техните приятели от България дариха камбана за новия храм „Свети Лазар Български - Дебелдялски“. Отлятата във „Велеганов“ красавица пристигна с Богдан Котев по обяд в Дебел дял.

Тя беше посрещната с радост от Църковното настоятелство, Инициативния комитетет по изграждането на храма, строители, бивши кметове, сегашния кметски наместник, дебелдялчани.
Протойерей Станислав Хубчев удари камбаната и това беше първият църковен звън, който се разнася над селото, откакто то съществува.
Според местните Захари Стоянов греши, когато разказва как на 12 юли 1868 г. Дебел дял посреща обезкръвената след битката в Канлъдере чета на Хаджи Димитър. Историографът казва, че ударили камбаната, но църква в Дебел дял никога не е имало. Явно са ударили клепалото в местността Кръста, твърдят тукашни. Така че църквата, която селото гради от няколко години, е първата в Дебел дял.
Историята на семейството дарители и техните приятели започва доста лично. През 2008 г. умира бащата на Богдан Котев - Лазар Котев.

Богдан решава да направи нещо в памет на баща си Лазар и открива в Интернет информация за светеца Лазар Български, после за новостроящия се храм в Северна България и  семейството му приема идеята да направят дарение за църквата в Дебел дял. Всички се включват. Майката Евелина Котева пише статия в пловдивския вестник „Марица“, дъщерята Евелина активно работи за идеята от София, споделя я чрез Фейсбук, Богдан също е активен в социалната мрежа. Постепенно се включват и други хора, стават приятели на идеята за дарителство на храма (затова и на камбаната е изписано „Дар от сем. Котеви и приятели - 2014“. Имената им могат да се видят в Интернет, невъзможно е да се изброят всички). 
Всъщност камбаната, чиято изработка струва 2040 лева, не е първото дарение. Преди това Котев дарява строителен материал, а в дома му в Скутаре друг подарък чака деня на освещаването на храма. Преди 5 години Богдан поръчва в АЕК „Етър“ да изографисат икона на Св. Лазар в цял ръст (същата като тази в Рилския манастир), освещава я в Пловдивска църква и е готов да я донесе в Дебел дял.
Котев казва, че за всичко се съветва с църковното настоятелство. Когато в пловдивската камбанолеярна „Велеганов“ питат Богдан каква камбана иска - „до“, „ре“ или „ми“, той пуска по телефона звука на отец Хубчев и заедно решават да е тонът „до“ от музикалната система. Интересен факт е, че във „Велеганов“ също имат името на светеца - фирмата е създадена в Пловдив през 1872 година от братята Лазар и Иван Велеганови.
Бащата на Богдан - Лазар Котев, е учител по физика и химия и 40 години е бил директор на училището в село Лесичово, Пазарджишко. Майката също е учител. Всички в рода са свързани с образованието и църквата. Самият Богдан е учител на шофьори - инструктор, има автошкола и фирма за дърва за огрев.
Намерението на Инициативния комитет по строителството с фонд „Свети Лазар Български - Дебелдялски“ е до края на тази година храмът да бъде осветен. На 23 април, когато е годишнината на светеца (убит на 23 април 1802 г. на 28-годишна възраст заради вярата си в Христа), ще бъде направена литургия. Според свещеник Хубчев канонът позволява и има начин тя да бъде извършена извън храма.
До април миналата година храмът беше само в груб строеж, а усвоените средства около 87 хил. лв. С помощта на дарения към края на 2013 г. са завършени основните архитектурно-строителни работи. Храмът е покрит, хидроизолиран, отводнен, монтирани са трите кръста, поставена е дограмата, направени са оградата, стъпалата и тротоарите. Външно и вътрешно е измазан. Вложени са над 120 хил. лв. главно от дарителска дейност. Нужни са около 25 000 лв. за изографисване и други довършителни работи. От инициативния комитет приканват всички добри хора и собственици на фирми да помогнат, като дарят средства чрез дарителски фонд „Свети Лазар Български - Дебелдялски“. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни