Притеснени габровци писаха на омбудсмана

Жители на „Опълченска“ се жалват от опасен трансформатор и чиновническо
Притеснени габровци писаха на
Жители на „Опълченска“ се жалват от опасен трансформатор и чиновническо бездействие

Жителите на блок на ул. „Опълченска“ 41, вход А, изпратиха жалба до омбудсмана на България Константин Пенчев, до кмета на Габрово Таня Христова и до фирма „Енерго-Про“ с надеждата някой да им обърне внимание и спешно да се реши въпросът с опасния трафопост в сградата.
„От 50 години живеем в този блок и през цялото това време семейството ми непрекъснато е под въздействието и шума от този трансформатор - обясни вчера пред „100 вести“ Нели Цонева, чийто апартамент е непосредствено до съоръжението. - В детската стая бръмченето се чува ежеминутно. Притеснени сме и от авария, и от облъчването.“ 87-годишната й съседка Ванда Митова също бе на мнение, че това нещо трябва да се махне и хората да се чувстват спокойни. И двете бяха чули за четирите случая в Бургас и Пловдив, когато взривени трансформатори  срутиха сгради и едва не избиха хора.
В жалбата, подписана от домоуправителя на входа Пантелей Геров, са описани и дългогодишните страхове и плахите надежди на жителите от входа, които обаче тези дни отново били попарени: „Живеем в блок, построен в началото на 60-те години, в който още към него момент е вграден трафопост, сега собственост на Енерго-Про Варна АД. Сградата и съоръжението са на повече от 50 години, на колкото години е и историята на нашите молби и жалби до съответните инстанции  за опасното за здравето и живота ни съжителство. При това трафопостът обслужва не само нашата сграда, която е на 6 етажа и с 4 входа, но към него непрекъснато се включват новопостроени такива, което завишава риска... 
Инцидентът с взривения трафопост в Бургас (октомври 2012 г. - б. а.) ни ужаси... Много се изговори тогава, много „мерки се взеха“ в медиите, тогавашният министър на регионалното развитие - министър Павлова, заговори за промяна на ЗУТ, с цел защита на хората. За нас ефектът беше, че кметът на Община Габрово задейства процедура за отреждане на парцел за изнасяне на трафопоста от блока. Пак имаше забавяне, тъй като живущите в съседен блок, обслужващ се от същия трансформатор, не желаеха, макар и отвън, трансформаторът да е близо до тях, но въпреки това влезе в сила заповед № 1504/15.08.2012 г. за частично изменение на ПУП по плана за гр. Габрово, предвиждащ строително петно за нашия трафопост.
Посрещнахме новината с радост, а надеждите ни се увеличиха, когато започна по проект обновяване на уличното пространство в нашия квартал - Шести участък. Съвсем нормално бе, точно в този момент, преди изграждане на тротоари и улици, детска площадка и парк, да започне строителството на сграда за малкия трафопост, за която разбрахме, че ще бъде на площ около 3-4 кв. метра. При това в този момент бе преместен един трафопост в района, който, макар и външен, пречел на уличното платно. Тръбите обаче продължиха да се полагат към трафопоста в блока, а не към отредения му терен, което ни накара да извършим проверка в съответната служба в Община Габрово.
С изненада и възмущение разбрахме, че нашият трафопост няма да се изнася, тъй като „енерго-дружеството нямало пари“. Този трафопост, по мнение на специалисти, струва не повече от 30-40 000 лева. Но кои сме ние, шепа незначителни хорица, за които няма нужда да се полагат никакви грижи...“, с огорчение заключават жителите на блока.
„Обръщаме се за пореден път към Вас с надеждата, че служителят от Община Габрово не е разбрал правилно и част от разказаното по-горе няма да се случи, а „Енерго-Про“ ще се съобрази с чл. 91 от ЗУТ, с дадената му от Община Габрово възможност, чрез отреденото строително петно, с това, че точно сега е моментът за строителство, за да не се пилеят излишно пари на данъкоплатеца и най-вече с нашите човешки нужди, причинените ни в годините здравословни проблеми и необходимостта да живеем в постоянен страх за живота и имуществото си.
Молим спешно, по време на ремонтните дейности в квартала, да започне строителството на външен трафопост на отреденото му за това строително петно и в него да се изнесе вграденият в нашата жилищна сграда трафопост“,  остават в очакване притеснените жители на блок 41.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни