Празниците за 40-годишнината на Националния музей на образованието - с акцент през май и октомври

	Празниците по случай 40-годишнината на Националния музей на образованието ще
Празниците за 40-годишнината н
Празниците по случай 40-годишнината на Националния музей на образованието ще продължат през цялата 2014 година, но акцентът пада върху месеците май и октомври, информираха от ръководството на музея. Отбелязването на годишнината минава под патронажа на ми

Вече е ясна програмата за тържествата. По повод празника си НМО ще гостува в Министерството на образованието и науката с изложба „И ний сме дали нещо на света“, а специални гости на тържествата в музея през май ще бъдат зам.-министър Мукаддес Налбант и представител на дирекция в МОН.
В Седмицата на музея - 19-23 май 2014 г., 19 май е обявен за Ден на отворените врати. Всички посетители ще могат безплатно да разгледат експозицията и да присъстват на мероприятията, предвидени за деня. В рамките на тази седмица ще бъде открита изложба, представяща най-интересните и ценни дарения, постъпили в музея през последните години, ще се състои концерт на училищни танцови и театрални групи, а в експозиционните зали ученици от ПГТ „Пенчо Семов” ще участват в състезанието „Най-добър млад екскурзовод”. В продължение на 4 месеца дванадесетокласници от гимназията се обучават от музейните специалисти и придобиват умения в екскурзоводната работа. До каква степен са се справили с това предизвикателство, ще стане ясно на състезанието, когато те ще покажат какво са научили в музея.
Част от музейната образователна програма „Пътеки на знанието” ще бъде развлекателният урок „С любов и мъдрост през вековете”, който ще запознае учениците с видовете училища по нашите земи, с начина на обучение и учебниците, използвани в тях. Ще се докоснат до първите букварчета и ще изпробват своите умения в красивото писане. Вземайки участие в играта „Детектив в музея”, учениците ще се забавляват и ще научат нещо повече за историята на българското образование.
Гостите ще станат свидетели на представянето и награждаването на участниците в конкурсите „Поглед в музея” и „Най-добра училищна музейна сбирка”. Конкурсът „Поглед в музея” има за цел да провокира учениците от горната степен на габровските училища чрез своите презентации да покажат една нова, нетрадиционна и оригинална визия за музея и работата в него. Кулминация на майските изяви по повод празника ще бъде представянето на новата рекламна брошура на Националния музей на образованието и мултимедийния продукт „История и съвремие”, който проследява пътя на музея от създаването му до днес.  
Една от инициативите във връзка с годишнината е създаването на клуб „Приятели на НМО”. Целта е участниците в него да сътрудничат на музейните специалисти в техните бъдещи проекти.
През месец октомври програмата по повод годишнината ще стартира с откриването на изложба „Учениците имат должност”. От 29 до 30 октомври ще се проведе национална конференция на тема „История на просветното дело – нови изследвания, уникални културни ценности и музейни колекции. Иновативни форми на представяне”.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни