По инициатива на епископ Софроний е построена лятна ученическа колония при историческия Соколски манастир

ЕЛЕНА КОЛЕВА, НЕЗАВИСИМ КРАЕВЕД  	На 12 юни 1935 г.
По инициатива на епископ Софро
ЕЛЕНА КОЛЕВА, НЕЗАВИСИМ КРАЕВЕД На 12 юни 1935 г. от Велико Търново Негово преосвещенство епископ Софроний идва на посещение в Габрово, където се среща с областния директор г. Ст. Йонов, с кмета на града и с председателя на индустриалния съюз, защото ор

„Акцията се увенча с успехъ. Родолюбивите габровски граждани дадоха своята скромна лепта. Събраха се 100 000 лева.“
„Освенъ това епископъ Софроний размени мисли съ някои по-видни граждани по доизкарване на строящия се Девически пансионъ и приспособяването му за приютъ на работническите деца.“ (Б. а. за него писахме подробно в „Християни“ на 31 юли 2014 г.)
„Съ родителския и учителски комитетъ на Габровската Априловска гимназия епископъ Софроний води преговори за построяване на лятна ученическа колония при историческия Соколски манастиръ.“
На призива на епископ Софроний (бъдещият емблематичен митрополит Софроний Великотърновски, за когото писахме в „Християни“ на 7 август 2014 г.) се отзовават видни габровци. Това са две семейства без деца, които искат да направят нещо добро и Богоугодно за децата на Габрово – сем. д-р Петър Цончев и съпругата му Стоянка Иванова Калпазанова – д-р Цончева и сем. Марийка и Марин Табакови.
Стоянка Калпазанова - д-р Цончева (1879-1963) развива активна благотворителна дейност в Женско дружество „Майчина грижа“, на което е била и почетен председател. Като акционер във фабриката на своя баща Иван К. Калпазанов Стоянка Калпазанова разполагала с лични средства, които е била готова да дари благотворително за учениците от Априловска гимназия. „Съобщавам Ви, г-н Директоре, че желанието ми да бъда полезна на учащите се в поверената Ви гимназия се оформи в решението да се построи на габровския Соколски манастир едно здание, в което учениците да прекарват лятната пък и зимната ваканция на чист въздух. За целта оставям на Ваше разположение сумата от 250 хиляди лева в ААД „Ив. К. Калпазанов“ в Габрово.“
Настоятелството на гимназията, обаче, решава да използва дарението на сем. Марийка и Марин Табакови за построяване на лятната колония при Соколския манастир.
Марийка (1897-1945) и Марин (1886-1952) Табакови са родени в Габрово. Марин Табаков бил търговец и обущар, който успява да натрупа значително състояние. Той основава Габровското занаятчийско сдружение и е пръв негов председател. Член е на УС на различни банки и индустриални организации. Двамата със съпругата му са едни от големите благодетели на Габрово. През 1937 г. са наградени с орден „За благотворителност“ - III степен.
И двамата произлизат от бедни семейства. Наясно са били с лишенията и трудностите в безпаричното детство, затова с готовност откликват на призива на епископ Софроний. През март 1937 г. даряват на Априловската гимназия около 300 хил. лв. за построяване на летовище (сграда за лагерници).
„Всички нуждающи се ученици от летовище ще могат да възстановяват своите физически сили в летовището при Соколския манастир, при чист балкански въздух, слънце и обилна храна. И каква по-ценна услуга от тая да дадеш здраве и сили на стотици крехки души, за да станат достойни граждани на Родината ни“, хвалебствено звучат думите на директора на Габровската Априловска гимназия.
Семейство Табакови се ангажира да се грижи за неговото изграждане и поддържане. Двамата купуват от Соколския манастир около 10 декара в село Водици и построяват двуетажно масивно здание със спални, столова, стаи за персонала и сервизни помещения. За мястото, строителството и обзавеждането изразходват около 350 хиляди лева.
Във фонда внасят средства и от ръководството на Априловска гимназия. През 1939 г. е учредена фондация „Летен почивен дом Марийка и Марин Табакови“ за възпитаниците на Габровската Априловска гимназия.
Между 1940 и 1942 година семейство Табакови дарява още 470 хил. лв. За увеличаване на активите му дарителите завещават и дюкян в София на ул. „Пиротска“ на стойност 1,2 милиона, върху който си запазват правото на владеене, докато са живи.
През периода 1940-1949 година в дома, построен с техните средства, укрепват здравето си 280 деца. С предимство се ползват бедни ученици.
Настоятелството на Габровската Априловска гимназия иска да приеме и дарението на Стоянка Калпазанова – д-р Цончева от 250 хил. лв. с молба нейните средства да бъдат използвани за друго благородно начинание – построяване на салон за телесно възпитание в двора на гимназията, от какъвто модерното учебно заведение изпитва остра нужда.
„Физкултурното възпитание в Априловската гимназия, поради липса на специално помещение, се води при много неблагоприятни условия. В дъждовни и студени дни обучението се води в две крайно нехигиенични стаи, които са отрицание за хигиена и педагогика. А знайно е, че здравето е най-ценното богатство на нацията ни и първа предпоставка за възхода на един народ“, написал Стефан Андреев. „С постройката на салона за физическо възпитание ще се премахне тоя недостатък за зданието на гимназията, който не позволяваше да се води успешно обучението по физическо възпитание.“
На 11 март 1937 година Стоянка Калпазанова – д-р Цончева дава съгласие обещаните 250 хиляди лева да бъдат разходване за построяване на салон за телесно възпитание. „Преди две седмици управата на гимназията беше приятно изненадана от съобщението на г-жа Стоянка д-р Цончева, която слага на разположение 250 хиляди лева, за да се построи в двора на гимназията салон за телесно възпитание с помещение за Музей на историографическо дружество „Габрово“, създадено по инициатива на нейния съпруг, големият габровски краевед д-р Петър Цончев, в който музей да намери място и всичко, свързано с паметта на В. Е. Априлов, като при строежа да се има предвид бъдещето развитие на музея.“
Основният камък на зданието е положен на 10 октомври 1937 г. В процеса на неговото изграждане Стоянка Калпазанова – д-р Цончева добавя още 50 хиляди лева и така направеното от нея лично дарение възлиза на 300 хиляди лева.
Салонът за телесно възпитание съществува и днес. В годините, докато Априловска гимназия се помещаваше в сградата на Природоматематическа гимназия – Габрово, тя беше използвана като Ученическа спортна школа (УСШ). След като Национална Априловска гимназия се завърна в истинската сграда на гимназията, салонът за телесно здраве се използва според предназначението на дарителката - физкултурен салон, който съществува и днес.
Към Габровската Априловска гимназия д-р Петър Цончев основава свой фонд „Бедни ученици“ за 100 хил. лева през 1935 г. През същата година д-р Цончев подарява своята библиотека от 1500 тома на библиотека „Априлов-Палаузов“. Затова днес голямата читалня на габровската библиотека носи неговото име.
Сред многото фондове към гимназията има и друг фонд - „Бедни ученици“, който е основан от бившия учител по дескриптивна геометрия Васил Карагьозов. В него сам лично е превеждал средства, докато е бил училищен настоятел, както и през 1935 година, след като вече е монах на Анон (преп. Вениамин схимонах). В неговия фонд са дарявали средства Добри Цанков, Никола Ив. Калпазанов, Никола Марокенджиев, Кольо Карагьозов и други габровци.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни