Обновиха иконостаса в габровския храм “Св. Троица”

отец Стефан
Обновиха иконостаса в габровск
отец Стефан Сегашният иконостас на храм „Света Троица” е сборен. Той е работен от няколко майстори в различно време. Голяма част от иконостаса е изработена от резбаря Къню Иванов (1851-1919 г.) от с. Трапезковци, Тревненско, вероятно през 1886-18

Олтарните двери по стил и маниер на работа могат да се отнесат към произведенията на майстор Георги и учениците му. Той се преселва от Видин в Трявна през 1814 г. и тогава изрязва иконостаса на църквата „Свети Йоан Предтеча” в Габрово, както пише в надписа, притулен под лозницата.
Най-горният пояс под венчилките е по-късен от останалите и се различава от тях.
Дълго време южната част на иконостаса оставаше незавършена поради липсата на дърворезба около иконите от апостоло-празничния ред. Този видим и не твърде лицеприятен дефект вече е поправен, благодарение на марангоза Калин, който прие присърце молбата на настоятелството и свещенството да даде завършен вид на иконостаса. Спазвайки стиловото и смислово послание и облик на иконостаса, той умело извая необходимите декоративни елементи и майсторски вплете в тях иконите от този ред, извършвайки и монтажа на дървениите. 
След тази експертна намеса иконостасът придоби замисления, но неизпълнен изцяло от прежните марангози вид.
Талантите, с които Бог обдарява своите верни люде, са за споделяне и наслада на душите ни.
Благодарности и възхищения за така добре потрудилия се творец.
На снимките:
Старият и новият облик на южната част на иконостаса в храм „Света Троица“

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни