Над 300 деца от Балканите се включиха във втория „Star Basket Camp” - Трявна

	Над 300 деца от България, Румъния, Сърбия, Гърция и Македония
Над 300 деца от Балканите се в
Над 300 деца от България, Румъния, Сърбия, Гърция и Македония се включиха в тазгодишното второ издание на „Star Basket Camp” - Трявна за ученици от 7 до 18-годишна възраст. Лагерът започна 1 юли и ще приключи на 12 август, като през това време се завъртя

    Над 300 деца от България, Румъния, Сърбия, Гърция и Македония се включиха в тазгодишното второ издание на „Star Basket Camp” - Трявна за ученици от 7 до 18-годишна възраст. Лагерът започна 1 юли и ще приключи на 12 август, като през това време се завъртяха три различни групи деца. Целта на кампа е да даде професионална насока в развитието на подрастващите спортисти чрез методическите указания на едни от най-добрите сръбски треньори. Сред тях са Зоран Баин, Зоран Топич от Хемофарм, Иван Райак, проф. Бранислав Панич и координаторът на кампа Раде Първулов – Пърле, който е известен като ловец на таланти в бивша Югославия и първи треньор на световните шампиони Деан Бодрига и Жарко Чабаркапа. Ръководител и главен мениджър на кампа е Саша Топчов.
    „В Сърбия има много баскетболни лагери, но децата избират да дойдат тук, в Трявна, защото са разбрали, че ние сме събрали от всички сръбски лагери най-добрите млади треньори. Освен това направихме хубав маркетинг там и популяризираме и България като дестинация, защото има какво да се види в страната ви – каза пред „100 вести“ Топчов.
- Участниците посещават музеите и центъра на Трявна, разбират много за културно-историческото наследство на България“.
    Тази година промоутър на лагера беше Тодор Стойков, който през последните 20 години е най-добрият български баскетболист. Друга звезда, който се включи в лагера, беше Иван Лилов, който въпреки че не успя да дойде лично, се свърза онлайн с децата чрез видеоконферентна връзка, която събра пред компютъра почти целия национален отбор на България.
    „Пуснахме осветление на игрищата край училище „Проф. Пенчо Райков“, защото това позволява при горещините децата да тренират на по-хладно вечер. Имаме цялостна екипировка – блузки, потници, шорти, чорапи и сакове. Децата бяха разпределени в три-четири групи според възрастта им. В конферентната зала имат и теоретично обучение по баскетбол чрез видео и мултимедия. Освен това преминават уроци по баскетболен английски език, за да познават основните термини, ако един ден станат професионалисти. Понеже лагерът стана интернационален, английският език всъщност стана работен за всички - обясни още Саша Топчов.
    - Децата все още не са на такова ниво, че да са свикнали да тренират интензивно всеки ден. Тази година сме се опитали да им покажем какво ще им се случи, ако станат професионалисти. Малко им е натоварено, но нали затова са лагерите – да видят какво е бъдещето, ако станат професионалисти. Те свикват след първите един-два дни“.
    Според него всички участници от българските отбори, които са били на лагера през миналата година, сега имат по-голям успех на турнирите. Например момичетата от „Раковски“ са влезли в осмицата на България, което никога не се е случвало преди това. Янина Тодорова стана основен състезател на националния отбор. „Надяваме се и други две момчета от България, които бяха тук, да влязат в националния отбор, защото това е дар за българския баскетбол, а те още не са поканени да играят, въпреки че имат качества да играят дори в сръбския национален отбор. Надявам се, че ще помогнем на федерацията да направи една добра селекция. Хубаво е, че тази година се случи и друг баскетболен камп в Габрово. Трябват много повече подобни събития, защото така няма да се наложи да ходят на тренировки в чужбина и да харчат пари за това.
    Моята цел е след няколко години да направя най-големият баскетболен лагер на Балканите. Искам да събера най-добрите треньори както от България, така и от Румъния, от Гърция, Турция и Сърбия. Амбициите ни са големи и засега всичко върви както трябва. Догодина ще направим същия лагер и в Румъния през август, защото там има много голям интерес. Домакин ще бъде град Брашов, който също е уникален град като Трявна. Радваме се, че в Трявна вече се откриха нови игрища и се надяваме и следващата година да останем тук“ - сподели главният мениджър на „Star Basket Camp” Саша Топчов.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни