Моноспектаклите на BGMOT превземат Габрово през месец май

Monospktaklit-na-BGMOT-prvzmat-Gabrovo-prz-msts-may
Моноспектаклите на BGMOT превземат Габрово през месец май
НАДЕЖДА ТИХОВА Моноспектаклите от афиша на седмия поред Международен фестивал на спектаклите за един актьор BGMOT ще превземат Габрово от 14 до 18 май. Фестивалът ще предложи по традиция много силен афиш, сред който е и моноспектакълът на Захари Бахаров, обрал овации и награди досега. И този път журито е международно.

НАДЕЖДА ТИХОВА

Моноспектаклите от афиша на седмия поред Международен фестивал на спектаклите за един актьор BGMOT ще превземат Габрово от 14 до 18 май. Фестивалът ще предложи по традиция много силен афиш, сред който е и моноспектакълът на Захари Бахаров, обрал овации и награди досега. И този път журито е международно. Членовете му са от Литва, Армения, Румъния и представител на България от Министерството на културата, който ще бъде и председател.

Общо 13 са спектаклите, сред които за първи път ще има и от Ню Йорк, САЩ – авторският моноспектакъл на актрисата Тяса Ферме - „Дивачката“. Според директора на габровския театър и организатор на фестивала Невена Митева спектакълът е изключително интересен и визуално атрактивен, актрисата е очарователна и надеждата е представлението да достави удоволствие на английско говорещата публика.

За първи път и представител на Грузия ще участва в габровския фестивал. Изненадата е, че моноспектъкълът „Еленчето“ е детски, насочен към опазването на природата с много мултимедия. За да разберат децата от публиката съдържанието па представлението, Невена Митева ще подготви кратка анотация на български език. За децата спектакълът ще бъде безплатен. В главната роля е много известната грузинска актриса Белла Киквадзе, а режисьор е Васо Чигогидзе. Те са от театъра в грузинския град Узургети, който също като Габрово е известен като град на хумора и сатирата. За участие в журито на фестивала от Армения пристига директорът на театъра от град Гюмри, който също е столица на хумора и сатирата, но в Армения. Така на това издание на BGMOT се очаква да се оформи мрежа от градове на хумора и сатирата, които да си сътрудничат и в бъдеще.

Сред чуждите спектакли има и румънски. Заглавието му е „Сънят на Хамлет“ - версия на „Хамлет“, написана от Нина Мазур. В ролята влиза румънският актьор Флоран Бекиу от театър „Антон Пан“ от град Ръмнику Вълча. Във фестивала ще има още един представител на Ръмнику Вълча. Директорът на партньорския на габровската Драма театър „Ариел“ Габриел Попеску ще бъде член на журито. Що се отнася до автора на текста Нина Мазур, ще припомним че тя е дългогодишен партньор на фестивала в Габрово и няколко пъти беше председател на журито му. Тя е вицепрезидент на Асоциацията на моноспектаклите в Международния театрален съюз към ЮНЕСКО. Самата тя пише текстове за моноспектакъли, а Невена Митева е поставяла няколко нейни текстове, сред които „Лейди Капулети“ с участието на румънска актриса, получила скоро награда в Албания. Тази година Нина Мазур няма да може да дойде на нашия фестивал.

Сред чуждестранните спектакли е и авторският моноспектакъл на Игор Ларин от Санкт Петербург, Русия. Той се играе на руски език, нарича се „Моят добър приятел“ и в него става дума за Пушкин. Спектакълът има серия от международни награди. Игор Ларин е много популярна личност, той има и собствен монотеатър в Петербург, който се казва „Мон плезир“.

Останалите девет моноспектакъла са избрани сред най-доброто в жанра, поставено напоследък в България. Фестивалът ще започне с „Harlem Shake” - авторски моноспектакъл на актьора Ованес Торосян от Нов театър НДК. Според Невена Митева представлението е насочено към тийнейджърското поколение и актьорът е много популярен точно сред младите хора. Напоследък Ованес се снима много и в киното и е сред най-нашумелите имена на млади актьори. В първия фестивален ден габровци, които не са успели да видят най-новото габровско представление в Камерната зала „Ружа Николова“, ще могат да съпреживеят вълненията на талантливата актриса Надежда Петкова от 18 часа в „Комедиантката“, поставен от Невена Митева с художник Цвета Коева и специално написана музика от Константин Цеков. Официалното откриване на фестивала е от 20 часа с постановката „Откриването“ - спектакъл с участието на Ники Сотиров и режисьор Бойко Илиев. Актьорът пее и танцува на сцената има много актьорски етюди и представлението е с много интересна визия.

Една от популярните български телевизионни и киноактриси – Яна Маринова, ще можем да гледаме в спектакъла „Глас“ на Нов български университет. Това е много известна пиеса за дубльорката на Мария Калас на нашумялата напоследък млада авторка Елена Алексиева.

На 16 май публика ще очакват два спектакъла на Театър 199 „Валентин Стойчев“. Единият е от 18 часа - „Приятно ми е, Ива“ - авторски моноспектакъл на Ива Тодорова, върнала се преди година в България. Следващият спектакъл от 20 часа е първият моноспектакъл на Захари Бахаров „Чамкория“ по романа на Милен Русков. Актьорът е автор на сценичната адаптация заедно с режисьора Явор Гърдев. Представлението ще се играе на сцената на Дома на културата заради големия интерес на зрителите. Според кинокритичката Богдана Костуркова, която и този път е селекционер на българските представления, спектакълът, номиниран за всички възможни фестивали, вероятно ще бъде фаворит за награда и на всяка цена трябва да бъде видян.

Следващото представление в програмата на фестивала се нарича „Тоскография“. Името му идва от фамилията на актьора Петър Тосков. Той е габровец, но играе в Пловдивския театър. Автор на текста и постановчик е известният наш актьор Алексей Кожухаров, който участва в представлението и като глас. Спектакълът е с много музика и танци, Петър Тосков свири прекрасно на китара, според Невена Митева и тя се надява габровци да уважат с посещение своя съгражданин. Във фестивала участва със забавен авторски моноспектакъл и известният актьор Димитър Бакалов. Той е от новия театър „Театро“ и представя много смешни спектакли от типа на Стендъп Комеди.

Фестивалът ще бъде закрит от постановката на Радослав Гизгинджиев „Любовта не може просто да отмине“, изпълнена от Симеон Владов, носител на „Икар“ за „Златен глас“. Това също е спектакъл, който много се харесва от публиката, коментира Невена Митева. След кратка пауза заради последното заседание на журито от 22 часа ще можем да станем свидетели и на награждаването. Наградите са две статуетки на котки, изработени от габровския скулптор Адриан Новаков – за най-добра актриса и най-добър актьор.

„Като гледам афиша на фестивала, смятам, че ще е много трудно за журито – коментира Невена Митева, - защото виждам от мъжете поне трима фаворити, както и от жените. Затова ми е много интересно как ще бъдат разпределени наградите. Ние винаги сме се старали да има сериозно международно жури, защото българските спектакли винаги са много силни и можем да бъдем обвинени в пристрастие. А когато има чужденци, пристрастията изчезват. Ако има име на български актьор, което ние трудно отминаваме, чужденците го отминават без да се замислят и награждават това, което в момента силно ги е впечатлило. Така че е трудно да предвидим как ще се разпределят наградите и дали няма да се наложи да учредим допълнителна награда.“

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни