Миню Бонев: “Колегите казват, че съм цветен художник - истина е, обичам по-голямата палитра”

Миню Бонев е сред творците, които се утвърдиха с оригинален
Миню Бонев: “Колегите казват,
Миню Бонев е сред творците, които се утвърдиха с оригинален и артистичен почерк. Той се отличава с класическия подход в живописта, а в последно време и с абстрактно излъчване.

 Едни от живописните му платна продължават да носят многоцветен, а други деликатно нюансиран колорит. Какво го е вълнувало при създаване на колекцията, разговаряме с художника в навечерието на поредната му изложба, която се открива днес в ХГ „Христо Цокев“ - Габрово. 

чатление, че спазвате ритъма за ежегодна изложба?
- От шест години в началото на януари - февруари показвам самостоятелна изложба. Тази, деветата, позакъсня. Предстои ми изложба в Разград, но  любопитството ми надделя, реших да я покажа първо в Габрово, да видя как стои. В нея съм подредил повече от 60 работи. Нов момент са 20 квадратни картини (50 х 50). Останалите са в други формати. Идеята ми беше да експериментирам върху квадратен формат. Преди няколко години опитах друг, удължен формат с около 40 живописни работи. Интересни неща, които не биха се получили в по-класическите формати. 
- ... и се придържате към тематичност в показаните изложби?
- Миналите, които правих с Тихомир Витков, наистина бяха тематични. Първата бе в „Д-р Тота Венкова“, после в Ловеч (градът на Витков), Бургас, Севлиево, София (4 изложби). Първата тема бе „Небе и море“ със закачка - 50% небе, 50% море. В изложбените зали подреждахме картините небе и море като две картини образуваха квадрат. После включихме темата „Небе, море и земя“. Изложбата се радваше на успех. Тя бе показана в София в „Алтерего“, във Варна, Поморие. 
От пленерите в Ахтопол, Поморие, Созопол за мен като човек от Балкана бе много любопитно и интересно и съвсем естествено се роди цикълът „Море“. По-късно използвах направени от мен скици, фотографии. Голяма е тръпката зимно време в ателието да рисувам летни пейзажи и неща, свързани с морето. Имам чувството, че тогава по-добре се усещат нещата отколкото там, на брега. 
От пленера на Боженци се роди друга тема.Хубавото на тези пленери е, че освен приятните емоции, творческите контакти с колеги оставят и впечатления, материал, който художникът може да осмисли и пресъздаде в ателието. Така бе  и с международния пленер в Чехия преди няколко години.
- Какво ще видим довечера?
- Това са циклите, които обичам да работя в последните години. „Венеция“ - цикъл, който много обичам и който много ми допада. Тази симбиоза между специфичната венецианска архитектура и каналите с лодките, отражението на сградите във водата са чудесен обект за живописно представяне. Другият цикъл е „Морето“. В него се опитвам да представя пейзажа малко по-абстрактно, а не толкова директно в опит да внушавам с по-други изразни средства атмосферата за усещане на море. В третия цикъл е изкушението от натюрморта, което нося от млади години.  
Опитвам се да избягам от нещата отпреди няколко години. Живописта да е в малко по-друга цветова гама, а също и подхода при създаване на картината. Зрителят ще го открие в опита за по-друго цветоусещане. Мои колеги ми казват, че съм цветен художник. Някои художници са по-пестеливи, по-приглушени в цвета. Обичам по-голямата палитра от цветове в една къртина, играта със студени и топли гами на цвета.
- Наблягате на абстрактното излъчване...
- Опитвам от една по-реалистична форма да потърся нещо различно. Естествено е за художника след нещо постигнато да потърси нещо ново. Експериментирам с ясното съзнание, че не винаги мога да успея. Надявам се с работа да се получи. 
- Но остава голямата  любов към пейзажа?
- И то пейзажът, поднесен по различен начин. В много случаи оставям картината да ме води. 
- В какво вярвате?
- Вярвам, че ако човек желае нещо искрено и се стреми към него, рано или късно би трябвало да постигне мечтите си. Рисуването е една игра, в която изникват все нови и нови възможности за посоката, в която можеш да тръгнеш, или тази за разчупване на канона... Често спирам рисуването на една картина, продължам с друга преди да се върна на започнатата. 
- Задават ли се нови предизвикателства?
- Искрено се надявам, че ще дойдат покани за пленери, които зареждат, дават възможност да се огледаш къде си в гилдията, да научиш новости за материали, техники. Както при един кулинар, който може да е великолепен готвач, но ако е научил да приготвя само 5-6 ястия, е безинтересен. Истинският художникът трябва неспирно да търси подход към всеки сюжет, да опитва по естествен начин да реализира единството на личния си стил.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни