Министър Клисарова: „ГЕРБ имаше 4 години, за да приемат Закона за училищното образование”

	„ГЕРБ имаха четиригодишен мандат, за да приемат Закона за училищното
Министър Клисарова: „ГЕРБ имаш
„ГЕРБ имаха четиригодишен мандат, за да приемат Закона за училищното образование.“ Така коментира исканата й от опозицията оставка заради забавени реформи министърът на образованието и науката Анелия Клисарова по време на работното си посещение в Габрово

„Щом настояват Законът за училищното образование да бъде приет незабавно, защо ГЕРБ не го приеха в техния четиригодишен мандат?! Те бяха мнозинство и не се разбраха“ - допълни министър Клисарова. Тя отказа да коментира пред журналисти дали смята да подаде оставка. 
Министърът на образованието категорично отхвърли и друга идея – за 8-процентно увеличение на заплатите на учителите. „Не мисля, че може да се случи такова увеличение. Не сме правили подобни разчети и това увеличение не е коментирано със синдикатите“ - лаконично заяви Клисарова. Според нея няма никаква опасност над 4000 учители от втората половина на тази година да останат без заплати, понеже работят по проекти, чиято дейност приключва. „Учителите работят по няколко проекта – включващо обучение, което продължава до края на 2015 година, целодневното обучение се обмисля да бъде продължено, както и проектът УСПЕХ, който е до края на 2014 година. Учителите няма да останат без работа. Няма проблем и с проекта за валидиране на неформално придобити знания и умения. Проектът на Закон за професионалното образование е между първо и второ четене в парламента. В него се говори за валидиране на знания при неформално обучение и мисля, че депутатите ще го приемат, защото това е тяхна работа“ - каза Анелия Клисарова.
Тя коментира и проблема с неграмотността на децата, като заяви, че липсата на знания и умения у подрастващите не е проблем само на Министерството на образованието и науката, а на цялото общество. „Грамотността е ключов фактор за развитието не само на децата, а и на цялата икономика в държавата. Непрекъснато се стараем да няма отпаднали ученици, да повишим квалификацията на учителите, да модернизираме учебния процес и да гарантираме качество. Много е важна работата и със семейството. Трябва да постигнем много фактори, за да намалим тази неграмотност.“ Министърът на образованието похвали училищата в Габровска област, където проблеми с отпадналите ученици нямало, а децата с различен майчин език от българския се интегрирали много добре.
МОН е направило предложение във връзка с промени в Закона за бежанците, тъй като в момента децата от бежански семейства нямат никакви документи и училищата не знаят в кой клас да ги запишат. Предложението на МОН е те да бъдат записани в класа, който съответства на възрастта им. Например, 10-годишно дете ще се запише в трети клас, като усилено изучава български език и наваксва пропуските в учебния материал. Записването на децата в училище ще става по решение на регионалните инспекторати, защото те най-добре познавали структурата на училищата. 
Преди да дойде в Габрово, министър Анелия Клисарова посети основно училище „Христо Ботев“ в Севлиево и се срещна с представители на Общината. 
Зам.-кметът на Севлиево Митхад Алибашев обясни, че общинското ръководство е повдигнало въпроса за необходимостта от още няколко училищни автобуса, тъй като около 400 деца на територията на общината пътуват ежедневно до училище, а половината от тях ползват общинския транспорт, а не училищни автобуси. Министър Клисарова не поела конкретен ангажимент в тази връзка. В Трявна Анелия Клисарова се срещна с директори и преподаватели от училищата и детските градини, представители на образователни институции и центрове за професионално обучение, граждани.
При посещението си в Габрово министърът на образованието се срещна с директорите на училища, с ръководството на Техническия университет, разгледа новите лаборатории на ПТГ „Д-р Никола Василиади“ и посети Националния музей на образованието, който през 2014-та чества 40-годишнина от основаването си.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни