Колеги от ТУ-Габрово предлагат доц. Тодор Петров за Почетен гражданин на Габрово

<p>Колеги от Технически университет – Габрово са предложили на Общински
Колеги от ТУ-Габрово предлагат

Колеги от Технически университет – Габрово са предложили на Общински съвет - Габрово покойния доц. Тодор Петров за носител на почетното звание „Почетен гражданин“ на община Габрово. Инициативата за връчването посмъртно на почетното от

 В нея дълги години работи, а по-късно и ръководи самият доц. Петров. Предложението вече е подкрепено със 173 подписа на преподаватели и е внесено в администрацията на Общинския съвет. 
„Мнението на всички колеги и студенти за доц. Петров е изключително положително – коментира ректорът на ТУ-Габрово проф. Райчо Иларионов. - Голям специалист, учен и добър човек, за когото никой не може да каже лоша дума. Напълно заслужава почетното отличие на Габрово“ - допълни проф. Иларионов. Впечатленията на ректора потвърди и ръководителят на катедра ЕСЕО във факултет „Електротехника и електроника“ доц. Свилен Рачев. 
„Доц. Тодор Петров имаше кауза и тя се наричаше Технически университет. И нито за миг не й изневери – споделят колегите му от катедра „Електроснабдяване и електрообзавеждане“. - Той беше първият, който показа на другите как трябва да работят за тази кауза. И през целия си живот остана образец на коректност и почтеност, които всяваха респект в академичната общност. Той положи основите на една от най-стабилните и авторитетни катедри в университета, в която премина целият му съзнателен живот.“
На 24 март 2014 г. се навърши една година от кончината на доц. Тодор Петров. Той е роден на 18 ноември 1938 г. в гр. Стралджа, област Ямболска. Завършва през 1962 г. ВМЕИ – София, със специалност „Електрически машини и апарати”. През 1965 година доц. Тодор Петров е един от първите назначени асистенти в новосъздадения институт в Габрово. Заедно с първия ректор проф. Весел Савов изграждат специализираната лабораторна база, подготвят и провеждат учебните занятия с първите задочни, а по-късно и с редовните студенти. Доц. Петров защитава дисертация по научната специалност „Електрически машини” на тема: „Загряване на асинхронни двигатели в повторно-кратковременен режим” през 1973 г. в Киевски политехнически институт - Украйна. Той е първият преподавател от Технически университет – Габрово, защитил докторска дисертация. 
Става доцент от 1976 г. по научната специалност „Електрически апарати”. Седемнадесет години е ръководител на катедра „Електроснабдяване и електрообзавеждане“, приемник на предишната катедра „Електрически машини“. Автор е на 60 научни публикации, 6 учебника и учебни помагала и 8 изобретения и патенти. Участва в пет международни и три национални научно-изследователски проекта. Носител е на орден „Кирил и Методий” - II степен, орден „Св. Климент Охридски” и три медала за трудово отличие.
Признателността на академичната общност за дейността на доц. д-р инж.
Тодор Петров е засвидетелствана и с взетото Решение № 18 на Академичния съвет на Техническия университет от 30 април 2013 г., с което зала 2603 на университета се именува с неговото име.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни