Изложбата на Янко Янев - едно пътуване във времето

Izlozhbata-na-Yanko-Yanеv---еdno-patuvanе-vav-vrеmеto
Момент от откриване на изложбата на Янко Янев
Янко Янев е от онези наши художници, чиято творческата личностq в разцвета на силите сиq е заредена със нестихваща вътрешна енергия. Доказателство за това е юбилейната му изложбата озаглавена „Слънчеви следи. Янко Янев на 55 години”, открита на 30 ноември в Художествена галерия „Христо Цокев” Габрово.

Неговите 60 картини с разпознаваем почерк, разнообразни по жанр и техника са рисувани в продължение на повече от три десетилетия - от студентските работи до последните живописни платна влезли в 20-то издание на известните му календари. Едно пътуване във времето.

Изложбата не цели равносметка, а показва един богат и творчески осмислен път с удивителната способност да впечатлява и привлича с артистичните си търсения към своя необикновен свят.

Тя бе открита от доц. д-р Костадин Млячков от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” с когото се знаят от студентската скамейка. В словото си той изтъкна:

„За творчеството на Янко Янев може да се каже, че е изкуство за пресъздаване и претворяване на природата e едновременно абстрактно и реалистично. Абстрактно в своята майсторска интерпретация на отношение към света и реалистично с живата си и колоритна образност. Неслучайно картините му са дори романтични, но не и сладникави - романтиката на един мъж-художник. В пейзажите си той сякаш възражда традициите на отдавна загубени светове - исконно български и много близки до душевността ни.

Красотата стои в основата на творчеството на колегата - красота, абстрактно интерпретирана и винаги оплодена от реалния живот.

Художникът Янко Янев създаде своята класика. Богатството на рисунката е поднесено с майсторството на графичната техника или с емоционалността на цвета. Живописта му почива на сложната тоналност, на полутона и на благородната цветност, подплатена от натурата и изразена чрез абстрактно - асоциативното мислене на художника. Всичко това е поднесено чрез сръчното владеене на дълбочината в многослойната живописна структура на маслото или на изключително сложното технологично акварелно живописване”.

В отговор Янко Янев сподели, че си струва да рисува, да излага при искрено признание, което го радва. Той благодари на дългогодишните си клиенти за тяхното постоянство. И допълни, че споделя своята благодарност към всички, които „по някакъв начин участваха в тези безкрайно скъпи за мен проекти, изградили ме като популярен автор”.

Многобройната публика колеги, приятели, почитали споделиха съпричастност към показаното от художника в циклите „Красотата на България”, „Цветовете на България” , „Слънчеви следи”.

Изложбата ще бъде открита до 15 декември.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Култура

Към началото