Изкуството на Чен Уайонг - повлияно от силата на природата

Izkustvoto-na-Chn-Uayong---povliyano-ot-silata-na-prirodata
Изкуството на Чен Уайонг - повлияно от силата на природата
Една необичайна изложба „Хиляди планини и води”на китайския художник Чен Уайонг ще бъде открита на 2 август в Художествена галерия „Христо Цокев” Габрово. Авторът обича да рисува планини - богати на води и езера, дали начало на много реки.

 Една необичайна изложба „Хиляди планини и води”на китайския художник Чен Уайонг  ще бъде открита на 2 август в Художествена галерия „Христо Цокев” Габрово.
 Авторът обича да рисува планини - богати на води и езера, дали начало на много реки. Творец със собствен, разпознаваем стил определян често от специалистите като калиграфски експресионизъм или абстракционизъм в китайски стил. Изявен график  той работи съвременна калиграфия и арт инсталации. Като използва класически техники от китайската калиграфия умело създава абстрактни произведения на изкуството съзвучни с традициите и философията на китайската живопис.
 Чен Уайонг гостува по покана на Евгени Недев, директор на ХГ „Христо Цокев”, с когото са били по време на творческия престой в Сите дез ар - Международният център за изкуства  в Париж, в края на миналата година.  На откриването на изложбата, която показва 30 творби съвременна калиграфия на специална  хартия  той ще демонстрира и на живо своето изкуство. Ще има и видио  арт.  
 Основните материали,  които художникът използва са черно мастило, хартия и четка, с които работи по нетрадиционен начин. Поставя символи върху листа, оризова хартия, с ритмични удари на четката, които стават част от пейзаж или абстрактна композиция.
Чен Уайонг е роден през 1962 г. в Хайнинг, провинция Джъдзян в Източен Китай. Завършил е Китайската академия за изкуства в Ханчоу, смятана за един от най-престижните университети за изящни изкуства в Китай. Живее и работи близо до мегаполиса Шанхай.
 Повратна точка в неговото творчество е пътуването му до Европа през 2001 г. Критиците сравняват работите му с творчеството на художници като Джаксан Полак и Василий Кандински.Самият Чен Уайонг казва: „Аз съм китайски художник, но преди всичко съм истински калиграф” и добавя: ”Китайците вярват, че живописта и калиграфията имат едни и същи корени”.
 Автор на многобройни изложби в Париж (и в галерия „Мирна Майерс”, май - юни 2017 г.), Берлин, Рим, Женева, Амстердам, Шанхай, Лос Анджелис и др. В последните години е правил пърформанси (представяне) като е рисувал 20-30 метрови калиграфии на публични места  по цял свят. Евгени Недев е бил впечатлен от пърформанса пред музея за съвременно изкуство „Жорж Помпиду” в Париж през ноември, където той рисува  върху специална  хартия опъната на земята. Видио -  арт, заснети моменти от времето през което рисува творбата, е съхранило работата на художника. Такива изяви - пърформанси,  художникът е демонстрирал  пред пирамидите в Гиза, Египет и др.  Преди две години по време на Третата международна интернет конференция Чен Уайонг създава един от най-мащабните си проекти - 54 метра висяща калиграфия върху хартия работена и експонирана на стъклен под в административна сграда в Западен Китай.
 Чен Уайонг е член на престижни международни арт организации -  „Международна асоциация на пластичните изкуства при ЮНЕСКО”,
„Национална асоциация на изкуствата във Франция”, „Дом на артиста”  и Фондация „Тайлор” във Париж и др.
 Чен Уайонг идва за първи път в България със самостоятелната  си изложба „Хиляди планини и реки” в Габрово. Впечатлен е от разнообразието на българския пейзаж - реки,  планини, все неща от творческото му амплоа. Самият той в каталога на изложбата в „Мирна Майер” , Париж отбелязва: „Много хора мислят, че в стремежа за точно пресъздаване на картината, пейзажа, е истината. Но тава не е така. С движението на четката, художникът е свободен да създаде във всяка картина, светът с всичко  в него…”.
 Чен Уайонг споделя още, че галерията „Мирна Майер” е показала наскоро неговата изложба в Тексас, САЩ.
 При срещата ни в галерия „Христо Цокев”  той отново и отново изказва възхищението си  от  красивата природа, близостта на планината.  Впечатлен е от Етъра, където е настанен, с река Сивек,  която минава през музейния парк и  Янтра, която тече през Габрово.
На пърформанса в галерията той  спонтанно ще пресъздаде свои нови впечатления с изкуството на съвременната калиграфия.
Изложбата „Хиляди планини и реки” показана в  ХГ „Христо Цокев” -  етаж 3,  ще гостува до 20 август.


 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни