Иван Минчев: „За пръв път ще има награди за участници в карнавала“

	За първи път през тази година рекламирането на известния габровски
Иван Минчев: „За пръв път ще има награди за участници в карнавала“

За първи път през тази година рекламирането на известния габровски карнавал започна от София. На връх 1 април – Денят на шегата, в една от спирките на столичното метро се събра шарена група от карнавално пременени артисти, музиканти и карнавалисти, за да

НАДЕЖДА ТИХОВА
За първи път през тази година рекламирането на известния габровски карнавал започна от София. На връх 1 април – Денят на шегата, в една от спирките на столичното метро се събра шарена група от карнавално пременени артисти, музиканти и карнавалисти, за да прикани столичани и гости на града да посетят Габрово на 20 май и да видят на живо карнавала. На софиянци бяха раздавани и яйца – чудо на природата – снесени, не от кокошка, а от габровски петел. В Годината на петела мотото на карнавала тази година е: „Да изкукуригаме от смях!“. Какво да очакваме от него? Да повдигне леко завесата на изненадите, помолихме режисьора на карнавала Иван Минчев.
- За пръв път през тази година габровският карнавал се рекламира в столицата. Какво се случи в столичното метро на 1 април?
- Направихме събитието на 1 април, защото го считаме за особен ден за габровци. А решихме да бъде в метрото, защото то е един от символите на София. Там винаги има стълпотворение от хора, които минават, спират се и виждат какво се случа. В шоуто участва Мим театърът, Дани Белев и компания, оркестър, известен в някои среди като „Габровските петли“, които за наш късмет се бяха прибрали от турне в Щатите – Ню Орлианс, Портланд и Сан Франциско. Участва също и Екип 12. В него са всички колеги от и извън Общината, които са съпричастни към организацията на карнавала. Радвам се, че успяхме да направим това събитие, да заинтересуваме софиянци. Една от атракциите беше раздаването на яйца от габровски петел, които изключително радушно бяха приети от деца и родители, защото се знае, че на Великден, когато почне борбата с яйца, този екземпляр ще е борецът, защото е от петел, а яйцата от петлите са по-здрави. Четох в някаква статия и друг интересен факт – яйцата от петли нямат жълтъци. Получи се една весела „Петльова суматоха“. Това беше нашият анонс за карнавала на 20 май. Доста хора се снимаха с нас. Видях дори православен свещеник да се весели на нашето събитие, а много софиянци изявиха желание да дойдат на нашия карнавал, както и гости на столицата. Въпросът е, че имаме проблеми с паркирането. Но засега текат преговори гостите да паркират в Севлиево и оттам пеша за два часа ще са в Габрово.
- Започнахте ли интензивната подготовка за карнавала? Работи ли с пълна пара Карнавалната работилница?
- Работилницата работи с пълна пара наистина. Днес видях, че половината от костюмите вече са готови. Тази година имаме художник на костюмите, който направи скици, по които се изработват. Карнавалът ще стане още по-цветен, с повече различни костюми. Аз много се радвам, че на последния карнавал видях много габровци в публиката, облечени карнавално. Не само тези, които участват в шествието, се бяха пременили и не само децата, а и възрастните.
- Една от болките на организаторите на карнавала винаги е бил въпросът как да накарат габровци от пасивни зрители на уличното шествие да се превърнат в маскирани съучастници, готови да се веселят. В предварителния разговор споменахте, че тази година за пръв път от доста време са предвидени и награди за най-атрактивните групи, участващи в карнавала. Това може да бъде и мотив за включване в маскарадното шоу?
- Предвидени са четири награди за групови участия: за малка група до 5 човека, средна група до 10 човека и голяма група над 10 човека. Това са трите награди, които дава Общината. Освен тях обаче ще има и награда на публиката, за която ще се гласува по Интернет. От Общината мислят и за индивидуални награди, но те се отлагат за следващ карнавал. Носителите на наградите обаче трябва сами да са си измислили карнавалната картина и да са си направили костюмите. Журито ще бъде национално с габровско участие.
- Мотото е „Да изкукуригаме от смях!“. Какво по-различно ще видим? Повдигнете малко завесата.
- Тази година според Източния календар е Годината на петела. Той е много подходящ за карнавал, защото е много цветен, атрактивен. Петелът е вожд, красавец, гласовит певец, борец, побойник, ухажор и т. н. Винаги сме имали акцент в карнавала от Източния календар, но тази година петелът като по-ярка фигура от животинския свят дава възможност да се развихри нашата фантазия. Аз също съм от хората, които са родени в Годината на петела. Дано това съвпадение даде възможност да направим този карнавал още по-цветен. Мога да издам някоя от картините – ще има бой с петли със залагания в шествието за първи път. Турнирът между петлите ще има и съдия, и букмейкъри.
- И за успокоение на природозащитните организации няма да има пострадали в боя петли?
- Да, вместо кръв, ще използваме кетчуп. Нашият карнавал е единственият в страната, в който има политическа сатира. Тя ще присъства пак. Но нещата, които аз бях измислил преди три месеца, леко са се променили и някои картини ще се наложи да се сменят в движение на базата на последните резултати от изборите. Например аз бях предвидил Бойко Борисов да страда, че са му взели държавата, но ето че той пак се връща на черен мерцедес в управлението.
- Предполагам пак ще има гостуващи от други места групи и задължително – кукери...
- Най-атрактивната и интересна според мен група тази година ще бъдат кукерите от Ямбол. Те имат едни много специфични маски на лицата, които са много ярки и шарени. Те ще открият карнавала, а ще го закрие групата от Павел баня. Ще имаме гости от училището по сценични изкуства в Пловдив, от Пловдивския университет, който вече има Сценичен факултет. Те ще ни представят една картина „България търси талант – идиот“. Това е една пародия между шоуто „България търси талант“ и изборите в страната, на които всеки може да бъде избран – дори и петел. Ще ни гостуват по традиция и „Веселяците“ от Русе и други атрактивни наши приятели. Около 50 човека от областните информационни центрове тази година ще се включат също в карнавала с една голяма картина.
- Предвидили ли сте колко дълго ще е шествието?
- Това ще мога да го кажа в началото на месец май. Сега искам да кажа на габровци да оставят всички скрупули и да участват в карнавала.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни