Иван Христов-Грога показва своето „Малко бягство“ в галерия „Видима“

Ivan-Hristov-Groga-pokazva-svoеto--Malko-bbagstvoo-v-galеriia--Vidimaa
Иван Христов-Грога показва своето „Малко бягство“ в галерия „Видима“
Специалистите определят стила на рисуване на художника като хиперреализъм със сюрреалистичен привкус. И в реалността и в творчеството си, Грога живее близо до природата и далеч от суетата на цивилизацията.

 Специалистите определят стила на рисуване на художника като хиперреализъм със сюрреалистичен привкус. И в реалността и в творчеството си, Грога живее близо до природата и далеч от суетата на цивилизацията. Потопен е в музиката на птиците, в спокойствието на ранната утринна мъгла и в слънцето, което се пречупва в капките дъжд по узрелите градински плодове.
 Творецът се самоопределя като единак, като наблюдател, дори като черният гарван в шарената есен. За него човешките фигури в пейзажа са излишни. Човекът за него е символ с отрицателен заряд, фигура, която не е достойна за илюстрация, заради пагубното си влияние върху околната среда. Да, той не отрича гения на човека, нито постиженията му в науката и прогреса, но не може да му прости оскверняването на майката природа, отдалечаването от създателя.  Картините му са не само предупреждение за екологични катастрофи, но и зов да се върнем обратно към своя произход. Да избягаме за малко от изкуствените радости, защото истинското щастие е в хармонията с природата.
 Иван Христов – Грога е роден в с. Думници, Габровско. През 1969 г. завършва специалност плакат във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ във Велико Търново. След завършване на висшето си образование работи предимно живопис. Близо 30 години преподава рисуване в НГПИ „Тревненска школа“ в Трявна. Участник е в множество общи и самостоятелни изложби, многократно награждаван, негови картини се намират в колекции в България и чужбина.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни