Ива Съйкова: „Изложбата на децата от „Тревненска школа“ е прекрасна и искрена“

Водеща! Iva-S-ikova
Ива Съйкова
В края на миналата седмица в Галерия „Орловска 10“ беше открита изложбата „„Малки форми – Локдаун Арт“ с творби на ученици от Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“.

 В нея са подредени творби на 13 млади автори от 10, 11 и 12 клас на гимназията в Трявна – Надежда Къцаркова, Николай Михов, Ива Цоневска, Ивета Велешка, Мартин Венелинов, Меган Дрянова, Марион Мичева, Виктор Марков, Станимир Веселинов, Симеон Лазаров, Стефани Баджева, Зорница Стефанова и Кристиан Кралев.

Според Ива Съйкова, собственик на галерията идеята за изложбата е още от миналата година. „От времето, когато организирахме формат 20х20 през февруари 2020 г. с именити художници – уточни. - Децата дойдоха да видят тази изложба и решиха да рисуват също в малък формат и да покажат своите произведения в изложбеното пространство. Така нарекохме и изложбата „Малки форми – Локдаун Арт“. Уникалното в нея е, че именно те, децата изявиха желанието си извън курсовите си работи, извън учебните си задачи да си покажат какво могат, както и да се престрашат да видят сътвореното от тях в едно галерийно пространство. За мен това най-вече е смелост, а за тях ще е голям опит. Директорът на гимназията Орфей Миндов приветства това тяхно желание, преподавателката по интериорен дизайн Галя Динева и преподавателят по скулптура Деян Боев също помагаха за подреждането на изложбата, за въпроси, които децата имаха към тях и т.н. Изложбата е интересна, семпла, но е прекрасна и искрена“ – бяха още думите на Ива Съйкова.

Участието на Надежда Къцаркова е с „Триптих“. Пред вестника тя сподели своите чувства при подготовката на творбите си за изложбата. „Първоначално приех факта, че ще участваме с наши творби в изложба, с огромно вълнение. Но за съжаление трябваше да изчакаме, поради настъпилата ситуация, свързана с пандемията. Всъщност, за тази изложба сме мислили близо година. А и идеята се роди точно в това помещение по време на една друга изложба, също посветена на малкия формат, каквато е темата и на нашата изложба. Така дълго време се подготвяхме. Накрая всичко стана много емоционално и първично, защото повечето работи наистина са предизвикани от стоенето вкъщи и то много често сами.

Но ние тепърва ще вървим по своя път и се надявам за вбъдеще да имаме поле за изява. А наистина всичко стана толкова прекрасно и съкровено, именно защото знаехме, че всичко ще излезе на бял свят и ще се види, а няма да си остане вкъщи, както се налага с повечето от проектите ни. За жалост те стоят вкъщи и не могат да бъдат видяни от нашите преподаватели и да бъдат оценени. Затова се радваме, че сега ни е предоставена тази възможност да покажем нашите творби“.

В своеобразния вернисаж се включиха не само ученици и преподаватели от „Тревненска школа“, но и техни връстници от Трявна и Габрово, габровци и любители на изкуството от региона. Пълната с емоции, коментари, нескрита гордост от първото участие в изложба, превърна вечерта в незабравимо преживяване не само за младите творци, но и за всички,присъствали в галерия „Орловска 10“. А творческото пространство беше изпълнено със заряд, който предстои да избухне в нови творби и идеи, в нови постижения и приятни изненади от таланта, който даде заявка за своето бъдеще.

 

 

 

 

 

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни