Габрово изпрати любимия си учител Иван Попиванов

<p>СКРЪБНА ВЕСТна 13 декември 2014почина Иван ПОПИВАНОВна 82 годиниДЪЛБОК ПОКЛОН</p>
Габрово изпрати любимия си учи

СКРЪБНА ВЕСТна 13 декември 2014почина Иван ПОПИВАНОВна 82 годиниДЪЛБОК ПОКЛОН

Повече от час се виеше вчера колоната пред „Успение Богородично“ - десетки дойдоха да се поклонят на учителя, почетния гражданин на Габрово, родолюбеца, чийто неспокоен дух оставя незаличим спомен. Ще го запомним с приветлива усмивка да казва „Човек не трябва да има врагове“.

Да изпратят своя близък роднина, приятел, колега, любим учител, добър християнин дойдоха и възпитаници от многобройните випуски на Априловската гимназия, които той всяка есен повече от четири десетилетия посрещаше с песента на училищния звънец. Още по -силно се носеше песента на църковните камбани, излязла изпод неговите ръце, дълго ще помним извисения му глас в Хора на офицерите от запаса, в хора при храм „Успение Богородично“, възродил го преди повече от две десетилетия
В събота на концерта в памет на Манол Цоков водещата внезапно съобщи „Отиде си още един почетен гражданин на Габрово - Иван Попиванов“ и смълчаната публика, препълнила зала „Възраждане“ се изправи на крака.
„Той не само ни учеше, той ни възпитаваше“, сподели пред църквата много развълнувана Мария Стефанова, драматург.
„Запомнил съм нашия учител с уважението към ученика и дваж по-голямата му взискателност в час по математика“, сподели един от кметовете на града Недко Недков..
„Бати Иван, както го наричахме в рода, бе запомняща се личност. Бянка Попиванова, неговата съпруга и моята майка Радка Сидерова са първи братовчедки (от две сестри деца). Той е един от роднините, дал много на нас като поколение и на децата.

С подготовката ни по математика той ни бе и учител. Той бе истински будител. Пример за будителство. Народен будител. Учител, деец на културата, общественик, носител на вярата и нейн продължител, съхранила българския народ. Беше традиционалст, който уважава и почита християнските ценности. Такъв ще остане в нашия спомен и най-вече със своя светъл, бодър дух и оптимизъм. Този заряд, който носеше предаваше и на своите ученици и близките около него.
И още нещо впечатляващо - целият град, който дойде да се поклони пред любимия учител и уважаван съгражданин“ Румяна Сидерова, адвокат от София.


„Той беше благороден и изискан, сияйна личност, която ни помогна да станем хора. Благословен от Бога да бъде учител. Поклон пред паметта му и светлината на неговата душа“ (Випуск 1979, АГ).

„Той ни научи на труд и знание за света“ (XI б кл., випуск 1960)

„Сбогом учителю! Дълбок поклон“ ( Випуск 1960 на АГ)

„С огромно уважение и благодарност“ (Випуск 1957)

„Напусна ни една от легендите на Априловската гимназия,
уважаван и обичан от всички Иван Андреев Попиванов,
учител по математика.
Уважението ни бе взаимно.Учител с достойнство изградил у нас боогата
ценностна система, която ще продължи в паметта на габровци“ (Випуск 1960)

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото

Следвай ни