Доживотните присъди за убийството в Градище остават

Четиримата роми от павликенското село Върбовка, които пребиха до смърт
Доживотните присъди за убийств
Четиримата роми от павликенското село Върбовка, които пребиха до смърт дядо Стефан от с. Градище, Севлиевско, са с потвърдени доживотни присъди и на втора инстанция.

С решение от 24 март т. г. тричленен съдийски състав от великотърновския Апелативен съд постанови, че „доживотният затвор ще бъде справедливото наказание” и за четиримата. С това бе потвърдена присъдата, наложена на 9 декември м. г.  от състав на габровския Окръжен съд, председателстван от съдия Минко Минков.
Още по време на разглеждането на случая в Габрово излязоха потресаващи данни по случая.  „Беше вързан като животно”,  не скриха страшната гледка полицаи, присъствали на огледа на местопрестъплението. Мъртвото тяло на 80-годишният Стефан беше намерено на 7 ноември 2012 г. в къщата му в с. Градище. Негов съсед забелязал, че възрастният мъж не излязъл цял ден – нещо противно на навиците му. Алармирал властите и полицията. „Тялото е открито в къщата, в която възрастният мъж живеел сам. По трупа са открити следи от насилие..., а ръцете и краката му са били завързани, съобщиха от полицията. Постепенно кръгът на заподозрените се свил до четирима роми от с. Върбовка, община Павликени - всички криминално проявени и осъждани за кражби. Трима от тях - К. В. (39 г.), Г. В. (43 г.) и А. Я. (24 г.) били задържани на 9 ноември и направили пълни самопризнания. Ден по-късно се предал и четвъртият Л. А. (21 г.) от същото село. При претърсване в домовете им полицията намерила и иззела веществени доказателства за участието в грабежа и смъртта на стареца.
Преди да нахлуят посред нощ в дома на дядо Стефан, четиримата го проучвали и наблюдавали дълго. Знаели, че жена му и децата му са починали, знаели навиците му. Техен съучастник, който познавал дядото и се ползвал от благоразположението му, им казал, че старецът има много пари. На него бай Стефан бил обещал да му подари старата си кола. Той не дочакал подаръка, ами се наговорил с другите да ограбят дядото. В дома му влезли през прозорец в нощта на 6 срещу 7 ноември. „Фактът, че не успели да открият пари, провокирал у извършителите агресия, те завързали мъжа и му нанесли жесток побой. След това се оттеглили обратно към с. Върбовка”, съобщиха от полицията. Взели му само наличните 7 лева.
Съдебно-медицинската експертиза показва, че четиримата са пребили зверски стареца, причинявайки му черепно-мозъчна травма, контузия на гърдите, счупени 5 ребра и какво ли още не. Захвърлили го вързан и го оставили да умре.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни