Доц. Росица Църова: “Баскетболът ще бъде все по-популярен в Габрово”

	Сред гостите на тазгодишния баскетболен турнир „Христо Донков“ (28 -
Доц. Росица Църова: “Баскетбол

Сред гостите на тазгодишния баскетболен турнир „Христо Донков“ (28 - 29 септември) бяха доц. Росица Църова и проф. Кръстю Църов от катедрата по баскетбол при НСА. Като изявени габровски баскетболисти през 60-те години те бяха особено развълнувани от въз

Сред гостите на тазгодишния баскетболен турнир „Христо Донков“ (28 - 29 септември) бяха доц. Росица Църова и проф. Кръстю Църов  от катедрата по баскетбол при НСА. Като изявени габровски баскетболисти през 60-те години те бяха особено развълнувани от възобновената традиция в любимия спорт.
Доц. Росица Църова: „Мъжкият отбор има доста добро ниво като начало“
    „Изключително съм развълнувана след толкова много години да видя баскетболни екипи в залата в Габрово. Наистина голяма работа е свършена от ентусиастите в тази посока. Специални благодарности на Иван Господинов, изпълнителен директор на БК „Чардафон-Орловец“ - Габрово, който четвърта година подкрепя дейността на клуба. Видях, че има ентусиазъм. Нямах представа, че идеята може толкова добре да бъде развита. Радвам се на този проект и в името на децата на Габрово още веднъж искам да му благодаря и на вас естествено. Вие бяхте началната пчеличка, която, така да се каже, разбуни кошера. Много съм щастлива и се надявам нещата да вървят добре. Габровската общественост да подкрепя, както преди много години, баскетбола, да работи за неговото развитие.
    Много е важно, когато един човек започне инициатива, да има подкрепа и от партньори (БК „Левски“, НСА) не само финансово, но и като организация, кадри. Така че партньорството е едно много добро начинание. Ние от НСА винаги ще бъдем готови да помагаме с кадри, консултации.
    На турнира „Христо Донков“ се видя, че децата са запалени, ентусиазирани. Мъжкият отбор има доста добро ниво като начало. Той е един пример за децата. Самите треньори Владо Искров и Николай Вътков са много ентусиазирани. Разговаряхме с тях. Вслушват се и се надявам всичко да върви успешно.
    В залата видях много хора от мое време с внучетата, които се радваха и бяха щастливи. Хубаво е, че има изграждане на една стройна система при трениране на децата в отбори, които да се включват в първенствата. Видях, че вече играят момичета, което е предпоставка да се върви и към женски отбор, защото градът има възможности и ще бъде в негова полза.
    Уверена съм, че баскетболът ще бъде все по-популярен в Габрово.
    Спорът не може да бъде отделен от другите обществени явления. Той възпитава, дава познания, възможност за контакти между хората. Да не забравяме факта, че  много известни баскетболисти са били велики инженери, архитекти, музиканти, артисти. Всичко това прави различна и културата на едно селище. Да не прозвучи много високопарно, но баскетболът е интелектуален спорт, възможност за едно цялостно развитие на личността“. 
   Проф. Кръстю Църов: „Тези деца трябва да знаят, че не са първите,които играят  и че трябва да продължат традицията“
    „Турнирът „Христо Донков“ е една много добра стъпка към бъдещето на тези деца. Както се изрази моят приятел Христо Коев, познатият в цял свят хандбален специалист, че „едно евро, вложено в дете за спорт, спестява пет евра от здравето на нацията“. Тези деца трябва да знаят, че не са първите, които играят и че трябва да продължат традицията. Гостуването на такива класни отобори като ПБК „Левски“ ще вкара децата и гражданите на Габрово в залата. Защото те все още липсваха в нея. И ако все пак е естествено, че още не знаят за какво става дума - то и от медиите зависи да се възобнови интересът към спорта.
    Пожелавам организаторите да не спират дотук. Да разширят дейността с участието на повече деца, повече родители, учители, цялата габровска общественост да бъдат ангажирани така, както беше допреди почти 40 години.
    Културата не включва само изяви и събития, а и път на развитие. Тя е нещо повече - история, индустрия, традиции, а също спортът като социално явление в града - в случая хандбалът, сега и баскетболът, футболът, акробатиката и пр. Всичко това би се вписало в подкрепа  на кандидатурата на Габрово за европейска столица“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни