Диво кафе с лимец и възглавници, пълнени с просо - на Екобазара

Диво кафе с препечен лимец и букет от билки, късметлийски
Диво кафе с лимец и възглавниц
Диво кафе с препечен лимец и букет от билки, късметлийски камъчета, както и възглавници, пълнени с просо, бяха част от изненадите на проведеното вчера четвърто издание на Екобазара в Габрово.

На площад „Възраждане“ разположиха своите шатри стари познайници и нови производители на екологични продукти както за кожата и тялото, така и за ядене и украса. Предлагаха се натурални сапуни и свещи с етерични масла. Майсторът на екологично чист мед Любомир Григоров отново предложи от своето „течно злато“, а семейство Надко и Гитка Георгиеви - бурканчета с ароматни сладка и конфитюри от горски плодове. Здраве, природни съставки и красота съчетават в пчелните си и козметични продукти старите познайници от „Пропи крем“, а щандът им на открито беше сред най-добре подредените. Свой щанд тази година подредиха и хората с увреждания от Дневния център за възрастни с увреждания в Габрово. Този път всичко, изработено в тяхната работилничка, се продаваше заедно с късметлийските камъчета по 1 лев с идеята да се съберат пари за купуване на автобус за Дневния център. И докато минувачи разглеждаха и си купуваха от пъстрите им сувенири, хората с увреждания се тълпяха край своята приятелка от Хлебната къща Силвия Неделчева. И този път на нейния щанд се предлагаше от полезния прясно изпечен квасен хляб. Театърът на трохите и цветните хлебчета бяха специално подготвени за най-малките любители на тайнството на хляба.
В съседния щанд пък шестваше дивото жито – лимецът на фирмата на билкаря Емил Елмазов „Билкария“. Самият председател на Съюза на билкарите този път не дойде в Габрово, но на щанда предлагаха неговите книги, както и билкови смеси за чайове, подходящи за всякакви болести. Един от малкото производители на древното жито лимец в България от „Билкария“ предлагаха и брашно от лимец, както и различни соленки и сладкиши, приготвени от него. Тази година беше представено боровинково сладко и шипков мармалад, производство на „Билкария“, в кексчета и рола. Елмазов и този път успя да изненада посетителите на Екобазара с абсолютно нов продукт - „Диво кафе“, приготвено в джезве на пясък. Освен два вида кафе – Робуста и Арабика, в сместа има и препечен лимец, ръж и леблебия, кориандър, както и добавка от билките репей, цикория и глухарче. Дивото кафе дава сила и енергия, твърдят представителите на „Билкария“.
Своите екологични продукти предложиха и тази година от „Форевър Ливин Продъктс - България“, а пъстроцветното присъствие на цветята на магазин „Блум“ създаваше приятно пролетно настроение. Валентин Георгиев предложи ароматни възглавници от естествен памук, с пълнеж от сено и лавандула. Още по-атрактивни в предложенията си за спокойна почивка и релакс бяха от „Възглавници Спелта“. Те показаха възглавници с естествен биологичен пълнеж за бременност и кърмене, за сън и почивка, за медитация и за интериора. „Възглавниците са пълни с органични обвивки на жито „Спелта“ и обвивки на просо - разказа Анна Симеонова. - Те са обезпаразитени и обезпрашени. Предимството на този пълнеж е, че е най-ергономичното нещо, на което човек може да полегне, защото заема формата на главата и врата. Също така ухае много добре и не запарва.“ Дълги като змии възглавници за гушкане от бременни или с формата на полумесец за поставяне на бебето при кърмене, табуретки за медитиране и други екологични подробности се предлагаха на щанда на „Спелта“. Например имаше и малки като длан възглавнички, пълнени с жито. Когато то се затопли и се сложи на коремчето на бебето, помага против колики. От фирмата твърдят, че не се връщат в миналото – във времето на сламените дюшеци, а правят модерен прочит на природните продукти. На Екобазара габровци можеха да получат и полезна информация за предстоящото пролетно чистене, за дейностите по управление на опасните отпадъци и т. н.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни