Димка Мандева: „В читалищния хор ме привлече пеенето на класика”

Димка Мандева: „В читалищния хор ме привлече пеенето на класика”
Смесен хор „Априлов-Палаузов”
Димка Мандева: „В читалищния хор ме привлече пеенето на класика”

В читалищния хор започнах да пея, след като беше напуснал диригентът Стефан Ботев. Тогава ръководител на хора стана Христо Питев. По онова време аз се казвах Димка Бакърджиева. Бях пяла при Чаракчиев в хора на гимназията, в кооперативния хор на Гочо Генев и във формации с други диригенти, но като солистка. В читалищния хор ме привлече пеенето на класика и на песни, които възпяваха Бога. Тях ги разбирах и с усърдие ги разучавах. Мога да ги изпея и днес.
Бяхме много хористи – все добри гласове. Пътувахме много по турнета. Навсякъде - песен, снимки, емоции и спомени – това беше хорът на читалището на Габрово! Имахме щастието за малко да бъдем дирижирани от Васил Арнаудов, от Крум Бояджиев...
Христо Питев напусна, дойдоха други диригенти, а впоследствие трябваше да се съкратят неудобни хористи - по-възрастните, но баш гласове, защото не ставаха за екскурзия в Италия. И тогава вместо да получим по един карамфил за нашето пеене, се озовахме 50 човека извън хора. Моят син Митко Бакърджиев също беше за кратко хорист, после свиреше в духовия оркестър, но на 27 години почина и тогава за мен всичко свърши. Свърши и песента. Но хорът на читалището още съществува и дано да прославя града ни и в бъдеще.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни