Д-р Николов: „Ако читалищата продължат да се оплакват, ще ги дам на прокурора”

„Ако читалищата продължат да се оплакват от Общината и не
Д-р Николов: „Ако читалищата п
„Ако читалищата продължат да се оплакват от Общината и не представят исканите от нас отчети, ще ги дам на прокурора“ - заяви кметът на Дряново д-р Иван Николов по повод организираната дискусия и приета декларация от читалище „Дряновска пробуда“ и още 4 се

- Д-р Николов, защо не е имало представител на Общината на срещата с читалищата в понеделник?
- Не е коректно, че в деня на срещата беше поискано участието на Общината, макар да се знаеше, че има насрочено за този ден друго мероприятие и няма как да се реализират и двете събития. Но тази тема не искам повече да я коментирам.
- Пет читалища твърдят, че нарушавате закона, спирайки им субсидията. Искат си парите до 15 май, ако не им ги отпуснете, ще Ви искат оставката. Вашият отговор?
- За бюджетната 2014 г. е поискан финансов отчет от всички читалища с първични платежни документи. В правомощията на кмета е да осъществява контрол на читалищната дейност и на харченето на публичен ресурс. Четири от читалищата са си представили финансовите отчети и те си получават субсидии на базата на старото разпределение от миналата година.
 
Останалите 4 читалища не 
са представили такъв финансов отчет и независимо дали ще искат оставката на кмета, докато не го представят, пари няма да получат. Това е моят отговор и на председателя на ОбС г-жа Марияна Печеян.
- Те говорят за 5 читалища, а Вие - за 4. Къде е разминаването?
- Читалището в Зая си е представило финансовия отчет, а е в тази група на петте читалища. Да получаваш субсидии, а да си солидарен с другите, е меко казано некоректно. От „Дряновска пробуда“ представиха финансов отчет, изготвен от човек, на който са платили около 700 лева, а извиненията им са, че нямат пари да разпечатат необходимите фактури. Това е абсолютна инсинуация. Явно не искат да дават отчет за изразходваните средства на никого, но това няма да се случи за в бъдеще. И те не получават парите си, защото не са представили финансовия отчет по начина, по който съм го изискал.
- Отново се поставя въпросът за сградата на читалище „Развитие“ - Културният дом, за който се водиха дори дела. От „Дряновска пробуда“ искат да ползват сцената.
- Сградата на Културния дом е читалищна собственост – водиха се дела, които читалище „Развитие“ спечели. Въпреки че сградата е публична общинска собственост, тя им е дадена по времето на г-н Семов и според решението на съда е читалищна собственост. Ако продължават да се жалват читалищата, ще ги дам на прокурора. Просто от тях се иска да представят финансови документи, да дойдат с папките при нас, Общината ще си снима каквото е необходимо, но задкулисно харчене на публични ресурси само с отчет за приходи и разходи няма как да се случи. Това важи за всички читалища. Ако от читалище „Развитие“ не са коректни и техните пари ще бъдат спрени. Няма двоен аршин, всичко е принципно и абсолютно прозрачно. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни