Арх. Йордан Иванов: „Най-добрата етнографска експозиция в страната е в Дечковата къща“

	Арх. Йордан Иванов е автор на проекта за експозиция в
Арх. Йордан Иванов: „Най-добра
Арх. Йордан Иванов е автор на проекта за експозиция в Дечковата къща. Той беше сред почетните гости при откриването на новата музейна подредба с уникални вещи и предмети. Според известния в страната създател на музейни подредби етнографската експозиция в

- Кое беше предизвикателството за Вас при създаването на тази експозиция?
- Правил съм много музеи в страната, но тук работихме с изключително добър екип. Габрово има толкова добри специалисти, каквито не сме срещали. Не говоря само за хората, които работят в музея, които са съставили тематичния план, а и за тези, които изпълняваха нещата от метал, от дърво. Според мен това е един от най-добрите етнографски музеи в страната, може би най-добрият за момента.
- Напоследък в музеите се налагат по-модерни форми на предлагане на историята. Имат ли нужда музеите от осъвременяване?
- Аз не споделям този наплив от нови форми, защото силата на един музей е в предметите, в тяхното талантливо и умело представяне в истинската обстановка. Тази мода, която сега витае, е конюнктурна и предполагам, че съвсем скоро ще се изживее. Защото ние не искаме да гледаме монитори и филмчета, а да гледаме живите експонати, с каквито е пълен Регионалният исторически музей на Габрово. Това е само една малка част от богатия фонд, който е умело подбран, умело представен с великолепни текстове на два езика и се надявам, че експозицията ще бъде оценена.
- Кои са най-големите й достойнства?
- Най-големите достойнства са, че ние успяхме да направим добро експониране и осветление и да отделим много елегантно експонатите от прекия достъп на публиката, защото някои от тях са изключително ценни уникати, като например прекрасните сервизи в трапезарията. Основните експонати са изведени отвън като текст и всеки, който иска да ги разгледа, може да го направи от близко разстояние, но без да ги докосва. Тук всичко е истинско и трябва да се съхранява по най-добрия начин.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни