Раздават български книги срещу пластмасови отпадъци

	Върни пластмаса и вземи българска книга по избор. Това е
Раздават български книги срещ
Върни пластмаса и вземи българска книга по избор. Това е мотото на кампанията „Книги за смет“, която гостува днес в Пловдив. Инициативата се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и е в подкрепа на кандидатурата на града за европейска столица на култ

 
Всеки може да предаде пластмасови отпадъци от 10 до 13 часа пред радиотелевизионния център. При събрани над 1 кг отпадъци се получава талон за книга по избор. Сред заглавията са фантастичният детски роман „Ян Бибиян“, повестта „Чичовци“, приказки и сборник с разкази на съвременни български автори, както и книги за рецепти с билки.
Целта е да се популяризира отговорното отношение на хората към околната среда и да се възроди интереса към четенето на родната литература. Всеки, предал 2 или повече от 2 килограма, ще получи и втори талон. За рециклиране се приемат пластмасови бутилки, кофички от кисело мляко, туби и шишета от козметика, чаши, тарелки и найлонови торбички.
* * *
Фантастичният роман за деца „Ян Бибиян“ и повестта „Чичовци“ бяха само две от популярните български заглавия, които в началото на май всеки получи срещу предаден килограм пластмасови отпадъци в кампания „Книги за смет“ в София, Бургас и Варна.
Освен тях тази година и специално за кампанията са преиздадени детско-юношеският „Роман в буркан“ на Димитър Шумналиев, приказките на Асен Разцветников и Ангел Каралийчев, както и сборникът „Зелени разкази“ на автори като Алек Попов, Ваня Щерева, Калин Терзийски и др.
Събирането, извозването и последвалото сепариране и рециклиране на отпадъците и в трите града беше извършвано от „Екопак“. Всеки, предал 2 или повече от 2 килограма, получи и втори талон. Сред заглавията  присъстваха още и илюстровани детски книжки за най-малките читатели с български народни приказки като „Майчина сълза“, „Неродена мома“ и много други, както и книги на здравна тематика като „Как да свалим високото кръвно налягане“, „Как да развием детската креативност“ и бестселърът с 350 ефикасни и лесни за изпълнение билкови рецепти. Основни партньори при реализацията на „Книги за смет“ са издателство Smart Books, „Българо-американска кредитна банка“, „Екопак“ и книжарници „Orange“. Кампанията  се осъществява с медийната подкрепа на Списание 8.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни