Веско Самуилов: „Да напълниш селски салон с 200 души си е направо събитие в днешно време”

Веско Самуилов се е захващал с бизнес, с политика, но
Веско Самуилов: „Да напълниш с
Веско Самуилов се е захващал с бизнес, с политика, но когато прави музика, е вече вълнуващо. Защото е чувствителен музикант и естет. Оказва се и добър колега, защото е изпратил едно прекрасно писмо до редакцията, което първо ще цитираме, а после ще се вър

„Знам, че това е стара новина, но пък е актуална информация. Миналата събота се проведе едно прекрасно осмомартенско тържество в село Гъбене. Знам, че на пръв поглед звучи банално, но в днешно време да напълниш селски салон с около 200 души си е направо събитие. Бих казал, че посетителите бяха от всички възрасти - деца, млади хора, хора на средна възраст и възрастни... Имаше невероятна изложба на домашно приготвени вкусотии. 
Повярвайте ми - все съм ходил (и по Етъра, и на Черни вит и др.), където се правеха такива изложби, но това надмина очакванията на много хора. Да не говорим за богатата литературно-музикална програма, изнесена от местните самодейци при читалището. В програмата участваха около 10-12 деца, местни, които рецитираха, пяха, правиха сценки... И това не е за първи път! Възрастните самодейци не са баби, а сравнително млади мъже и жени, които още работят, имат млади семейства и представиха един час фолклор, трийсет минути стари градски песни и сценки. Много съм любопитен, къде на друго място в областта го има това.Аз посещавам 5-6 села, където репетирам и правя концерти, но в салоните им се събират по 30-40 човека публика. Вече четвърти път присъствам (на две Нови години и два 8-ми марта) и салонът все е препълнен. Явно тук традициите са още съхранени, както и младите, които учат и работят в Габрово и Севлиево, а  вечер се завръщат и си спят на село... Да не говорим, че още първата година постигнахме успехи с фолклорната група на национални конкурси (Априлци, Беклемето) и на два международни (Велико Търново и Китен). С други думи, заслужават да се напише една информация и да се сложи една снимка за тях, защото това ще ги ентусиазира още повече и ще се почувстват значими... Ако искате, каня „100 вести“ на тяхна репетиция и ще се убедите лично!“
На Веско Самуилов там му е силата - да те доведе до залата за репетиции и да те омагьоса. Това го знам като журналист. Имаше някакво писмо от с. Стоките, където Самуилов беше читалищен секретар и трябваше да се направи „журналистическа проверка“. Вече няма значение какво беше направил, за да напишат писмо - лошо или добро. Стигайки в Стоките към обяд, намерих читалището затворено и си казах: „Ами това е, няма го на работа - виновен“. На площада се появи Първият човек в Стоките, обясних му за какво съм в селото и той каза: „Ще изпратя кола да вземе Веско“. Значи протеже на Първия, помислих си. Самуилов дойде полусънен и вече бях готова да си тръгна - този читалищен секретар си беше за проблемен материал. Но Самуилов отказа да говори, съгласи се при едно условие - да ми покаже какво работи в читалище „Св. Св. Кирил и Методий“. И седна зад пианото... Това беше най-прекрасният „камерен“ концерт, с който ще запомня селото. И нещата се подредиха - Самуилов поспивал до късно, но това ставало с благословията на кмета, защото до късно вечер Веско и неговата група веселяли младите хора в Стоките. И не само младите. Правели  концерти, дискотеки...
През годините Веско Самуилов работеше като художествен ръководител на редица формации за автентичен, обработен и стар градски фолклор в община Севлиево.
Заедно с дъщеря си Ивинела Самуилова, председател на фондация „Кларитас”, създадоха и развиха програма SingBulgarian за популяризиране на българското фолклорно музикално наследство в чужбина. Обучаваха чужди хорови формации да изпълняват многогласен обработен български фолклор. 
По тяхна покана през лятото на 2012 година в България гостува хор Sounding It Out от региона на Бат, Югозападна Англия. Британските хористи изпълняват музика от различни световни фолклорни традиции. Това е един от най-популярните хорове в графство Съмърсет, а художествената им ръководителка Канди Върни е уважаван композитор и автор на музикални сборници. В рамките на гостуването си хорът изнесе концерт в Севлиево заедно с ръководената от Веско Самуилов фолклорна формация „Веселина”  и концерт на сцената на камерен хор „Търновград“ във Велико  Търново.
От стартирането на програмата са обучени над 30 хора и младежки певчески организации и студенти по музика в няколко британски университета.
Дейността на „SingBulgarian” беше отразявана многократно от БНР, а също и от ВВС, като в ефир са звучали и записи на български народни песни в изпълнение на британски хорове, обучени от Веско Самуилов.
Сбъднатата мечта на музиканта е фолклорната формация „Веселина” последните години към народно читалище „Развитие - 1870”. Мечта, която има от завършването на Школата за подготовка на художествени ръководители през 1985 година.
Последната поява на голяма сцена е сега през февруари на невероятния концерт по повод 100 години от рождението на Борис Машалов.
Габровци познават „Веселина“ от концертите й в АЕК „Етър“ - тук са най-многобройните изяви на състава на Самуилов.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни