В неделя Севлиево приютява Петия НФФА

В неделя, 30 април,  Севлиево ще бъде домакин на Петия
В неделя Севлиево приютява Петия НФФА
В неделя, 30 април,  Севлиево ще бъде домакин на Петия национален фестивал на фолклорните ансамбли в страната, информира за „100 вести“ Йордан Йорданов, ръководител на ФА „Развитие“ към Народно читалище „Развитие 1870“  в града.

СТЕФКА БУРМОВА

В неделя, 30 април,  Севлиево ще бъде домакин на Петия национален фестивал на фолклорните ансамбли в страната, информира за „100 вести“ Йордан Йорданов, ръководител на ФА „Развитие“ към Народно читалище „Развитие 1870“  в града. Той обясни, че на всеки четири години Националната секция на CIOFF /Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства, който е Асоцииран член на ЮНЕСКО/ организира преглед на всички състави в България, по време на които се прави избор на онези от тях, които ще представляват страната ни на Международните фолк фестивали в чужбина. Тази година се провежда неговият първи етап, по време на който се явяват всички ансамбли, които имат желание да се представят пред художествената комисия от професионални хореографи и музиканти, чието задължение е да извършат селекцията в различните градове на страната. Всеки един от ансамблите, който отговори на изискванията за категорията, в която се явява, се допуска до втория етап. Той се провежда през следващата 2018 г. Йордан Йорданов уточни още, че тези прегледи се провеждат през цялата година в няколко от по-големите градове на страната и всеки от ансамблите има право да избере къде ще му бъде най-удобно да се яви. Първият етап продължава до края на ноември, след което всички допуснати до втория етап ще явят през следващата година.

В Севлиево прегледа на фолклорните ансамбли ще премине под зоркото око на пет членна комисия, между които са и доайенът в областта на фолклора Агрипина Войнова и президентът на CIOFF за България Емил Павлов.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни