В Боженци – Европейски дни на художествените занаяти на 1 и 2 април

	Изящество, стил и красота ще покажат „Ornamento“. Техните ръчно изработени
В Боженци – Европейски дни на художествените занаяти на 1 и 2 април
Изящество, стил и красота ще покажат „Ornamento“. Техните ръчно изработени плочки предават на всяко място уникалност и личен почерк. Творците от „Ornamento“ рисуват картини и създават цветни мечти. На 1 и 2 април в Старото школо в Боженци „Ornamento“ за

На 1 и 2 април музеят на Архитектурно-историческия резерват „Боженци“ ще се включи за трета поредна година в Европейските дни на художествените занаяти в България. Инициативата се координира от РСО „Централна Стара планина“. Тази година стари и нови занаяти ще оживеят заедно.

Изящество, стил и красота ще покажат „Ornamento“. Техните ръчно изработени плочки предават на всяко място уникалност и личен почерк. Творците от „Ornamento“ рисуват картини и създават цветни мечти. На 1 и 2 април в Старото школо в Боженци „Ornamento“ за първи път ще реализират демонстрация и ще направят зрителите участници в 150-годишна традиция. Посетителите ще имат възможност да разгледат разнообразието от готови изделия и сами да изпитат собственото си въображение и сръчност. Плочките на „Ornamento“ съчетават богатство от цветове, естествени материали и натурални пигменти.

Друг интересен участник са демонстрациите на майсторите от „Пластик“, единствените в България, изработващи стъклени играчки и украшения за елха. В миналото всички бяха стъклени, но неусетно те бяха изместени от пластмасови серийни изделия. На демонстрациите ще видим майсторството при работата със стъкло и как се случва магията на играчките. Ръчно изработените стъклени фигурки са уникални и носят духа и топлината на новогодишните празници. Майсторите от „Пластик“ ще изненадат посетителите с нещата, които ще могат те сами да си изработят.

Традиционните занаяти тази година ще бъдат представени от грънчаря Румен Георгиев. Той казва, че работи с традиционни материали по нетрадиционен начин, търси нови форми и образи на своите творби. Добре изпечената глина пее с ясен глас и има характерен, бистър звук когато чукнем по керамичното изделие. Всички познаваме и използваме готовата керамиката, но колко от нас са сядали на грънчарското колело? Превръщането на парче глина в готово изделие е преживяване за цялото семейство. Преживяване, което създава спомени.

В дните на художествените занаяти в Боженци ще можем да научим и що е то съвременно кошничарство с еко материали? Кошничарството е традиционен занаят, чиито изделия са широко използвани в миналото ни. Но днес те са рядкост, а занаятът - умиращ. Ванеса е от младите хора, които преоткриват занаятите. С модерни и еко материали и традиционна техника тя успява да създаде детайли и аксесоари, подходящи за всяка жена.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни