Учени от ТУ - Габрово и УХТ - Пловдив създадоха уред за дистанционен анализ на храни

<p>Учени от Технически университет – Габрово и Университета по хранителни
Учени от ТУ - Габрово и УХТ -

Учени от Технически университет – Габрово и Университета по хранителни технологии в Пловдив са изобретили метод, чрез който от разстояние се анализира съставът на хранителни продукти. Изобретението позволява да се провери качеството на меса, хляб

Системата все още е на ниво прототип, а софтуерът й се доработва, но вече успява да открие ментета на пазара на млечните продукти, твърдят от УХТ – Пловдив. 
От габровска страна ръководител на проекта е ректорът на Техническия университет проф. Райчо Иларионов, който е в чужбина до края на седмицата. Всъщност проф. Иларионов, доц. Иван Симеонов, гл. ас. Христо Килифарев от ТУ-Габрово и доц. Николай Шопов от Университета по хранителни технологии са представили доклад на тема „Компютърно базирана система за ултразвукова идентификация на хранителни продукти“ още през 2009 година по време на Международната научна конференция „Унитех`09“ в ТУ-Габрово. В доклада е записано, че проблемът за качеството и безвредността на храните и възможността за тяхното проследяване по цялото протежение на хранителната верига от полето до консуматора е проблем с постоянно нарастващо значение за европейския пазар на храни. Всичко това обуславя необходимостта от разработването на съвременни технически средства за технологична обезпеченост при производството им. 
Безконтактният ултразвуков метод, който се базира на ефекта на отражение, е един от основните методи за диагностика на хранителни продукти, прилагани в конвенционалния безразрушителен контрол наред с редица други методи. Ултразвуковите методи притежават редица преимущества пред традиционните аналитични методи – те са бързодействащи, точни, представят възможност за автоматизация и др. 
Неразрушаващата ултразвукова класификация в съвместния между ТУ-Габрово и Университета по хранителни технологии проект всъщност е базиран на метода на разпознаването на образи за разделяне и идентификация на пластмасови отпадъци от опаковки, черни и цветни метали, чисти спиртни разтвори, кисело и прясно мляко по масленост. Идеята е след излъчване на ултразвукови вълни и тяхното отражение от материала да се получи информация за неговите хранителни особености. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни