Убийството на Лилян е във ВКС, 4 месеца чака решение

	Точно преди три години на днешната дата - 21 март
Убийството на Лилян е във ВКС,
Точно преди три години на днешната дата - 21 март 2011 г., пред дома си на ул. „Емануил Манолов“ беше убит с пет изстрела треньорът по спортна акробатика и батут Лилян Александров (56 г.).

За престъплението бе обвинен и осъден на две инстанции 46-годишният Милен И. от Габрово, колега на убития и собственик на конкурентен спортен клуб. Първо се произнесе габровският Окръжен съд. С присъда от 20 декември 2012 г. той призна Милен И. за виновен в предумишленото убийство и го осъди на 20 години лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяване. Със същата присъда подсъдимият беше осъден да заплати на вдовицата и двамата сина на убития общо 150 000 лева неимуществени вреди в резултат на извършеното престъпление. Отделно Милен И. трябва да плати 18 000 държавна такса върху уважените граждански искове и направените по делото разноски в размер на 6524,29 лева. 
Липсата на перспектива за развитието на клуба по спортна акробатика и батут, собственост на подсъдимия, вероятността да бъде изключен от федерацията, както и неудовлетвореността от предоставяните възможности за изява на сина му, който също е спортист, са мотивите за това престъпление, прецени в заключителната част по делото габровският Окръжен съд. Подсъдимият не могъл да се примири, че Лилян Александров е успял треньор и че клубът му получава значителна финансова подкрепа от Федерацията по батут.
Габровската присъдата беше обжалвана пред великотърновския Апелативен съд, но в нея не настъпи никаква промяна. На 25 юли 2013 г. тричленният състав потвърди решението на ГОС с мотива, че „при извършената проверка... не се установиха основания за отмяната или изменението на обжалваната присъда. Ето защо... съдът намери жалбата на подсъдимия и жалбите на частните обвинители за неоснователни, а обжалваната присъда за правилна и законосъобразна“.
Последва ново обжалване - пред Върховния касационен съд. На 27 септември м. г. делото постъпи в третата инстанция. След заседание на 20 декември м. г. беше обявено за решаване, но към вчерашна дата - 20 март, ВКС все още не се беше произнесъл. През цялото време на разследване и съдебни заседания подсъдимият е под стража в затвора. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни