Стефан Петров: „В Плачковци запазихме действащи всичките си предприятия”

	- Г-н Петров, общественото внимание е фокусирано върху протестите, правителството.
Стефан Петров: „В Плачковци за
- Г-н Петров, общественото внимание е фокусирано върху протестите, правителството. Рядко вниманието ни се насочва към по-малките населени места като Плачковци. Какво се случва във Вашето балканско градче, какви са проблемите на хората тук? - Това, което

    - Г-н Петров, общественото внимание е фокусирано върху протестите, правителството. Рядко вниманието ни се насочва към по-малките населени места като Плачковци. Какво се случва във Вашето балканско градче, какви са проблемите на хората тук?
    - Това, което се случва в София, не е чуждо на хората и в Плачковци. Постоянно се коментира. Както в столицата има разделение на хората, които подкрепят правителството и които са против, така е и тук, но в Плачковци хората са по-кротки и не са тръгнали все още да правят митинги и стачки. Иначе по малките населени места се живее все по-трудно. Забравени сме не само от медиите, но и от държавата. Най-фрапиращият проблем в по-малките населени места е обезлюдяването. Не знам дали изобщо има механизъм, по който да се спре този процес, но предполагам, че има, след като в европейските държави малките населени места все още са запазени. Всяко свиване на населението води след себе си много проблеми – грижи за училища и детски градини, намаляват инвестициите в инфраструктура и т. н. А хората малко или много, наблюдавайки как се развиват големите градове, искат и тяхното населено място да се развива пропорционално.
    - Какъв е годишният бюджет на Кметство Плачковци?
    - Малко под 200 000 лева за около 2000 души население. Парите за инвестиции са изключително малко – около 20-30 хил. лв. Община Трявна ни помага с каквото може относно асфалтиране на улиците и междуселските пътища. На делегирани бюджети са училищата и детските градини. Всичко друго са разходи за улично осветление, сметосъбиране и сметоизвозване. Заплатите на кметската администрация не са много, защото сме десетина души. Хубавото в нашия град е, че хората наистина искат много. Те имат визия за града си и когато поискат нещо, то не е напразно. В същото време са търпеливи и знаят, че няма пари.
    - Какъв е местният поминък?
    - Като започнем от няколко държавни структури като БДЖ и работниците в Държавното горско стопанство, както и наетите по програми за заетост, стигнем до частните фирми - имаме шивашка фирма, която работи за износ, фабрика за машиностроене, няколко фирми за дърводобив, мебелни предприятия и др. Винаги съм казвал, че Плачковци е бил един от градовете с най-много предприятия на глава от населението. Някои традиции се запазиха, други се промениха, но запазихме действащи всички предприятия без да се затвори нито едно. Ако нещо е било закрито, на негово място е идвала друга фирма.
    - Как си обяснявате атрактивността на Плачковци за частния бизнес?
    - Дървообработващите фирми са тук по обясними причини – защото градът е разположен в планината. Шивашкият бизнес се развива, защото тук има традиционно квалифицирани жени шивачки. Останалите предприятия също са свързани с ресурсите, които предлага регионът.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни