Спешният ремонт в НМО - Габрово завърши в срок

angliiskiyat-dvor
Английският двор

Основният ремонт на приземния етаж се наложи заради компрометираната във времето бетонова конструкция вследствие на влага, което създаваше реална опасност от срутване на таваните. В началото на годината Министерството на образованието и науката осигури необходимите средства за проект за реставрация и консервация на цялата сграда, чиято реализация трябва да се осъществи на няколко етапа.

 

През месец май бяха отпуснати 180 000 лева за спешния ремонт в сутерена на НМО, който е част от първия етап на проекта. След проведена процедура за обществена поръчка беше избран изпълнител на обекта - габровската фирма "Валентин Петров 2004" ООД. Спешните ремонтни дейности включваха основно укрепване на компрометираната стоманобетонна конструкция на таваните чрез торкретиране (полагане на бетон под високо налягане) и извършване на хоризонтална инжекционна хидроизолация на стените. Реконструирани и топлоизолирани бяха всички помещения, включително санитарните и сервизните. Ремонтът обхвана и основната подмяна на дограма, подова настилка и мазилки; подновяване на електрическа и ВиК инсталация.

Топлоизолирани бяха и външната стена на сутеренния етаж, която е с излаз към английски двор. Друга важна задача на спешния ремонт беше изолиране на отоплителната връзка между новото и централно крило на Априловска гимназия от сутеренните части на музея и изграждане на външна такава.

"Изключително сме благодарни за бързата реакция на министъра на образованието г-н Красимир Вълчев, който се запозна на място с проблема в приземния етаж на музея и осигури средства за проекта и спешния ремонт - каза директорът на НМО г-жа Мая Карагьозова. - Фирмата изпълнител "Валентин Петров 2004" създаде отлична организация, която ни позволи да извършваме основната си музейна дейност само с едномесечно затваряне на експозиционните зали. След успешния ремонт помещенията имат различен, обновен вид и предполагат ефективно използване. Освен че ремонтът завърши предсрочно, изпълнителят Валентин Петров, техническите ръководители, строителният надзор работиха коректно, точно и качествено, съобразно всички изисквания на обекта - паметник на културата с национално значение.

Благодарим на Министерството на образованието и науката и оставаме с надежда доброто отношение и съдействие да продължат до цялостната реализация на проекта, за да съхраним тази историческа сграда - символ на българското образование."

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Култура

Към началото