Севлиево впечатли младите художници от Валашке Мезиричи

Sеvliеvo-vpеchatli-mladitе-hudozhnitsi-ot-Valashkе-Mеzirichi
Izlojba-5-18-08-19.jpg
Младите художници от чешкия град Валашке Мезиричи останаха впечатлени от историческите дадености на Севлиево.

На специалната изложба „Вдъхновени от историята“ талантите показаха как виждат града и околностите му през техните очи. Децата от средното училище по приложни изкуства и стъкларство в чешкия град са в Севлиево по програмата „Еразъм+“ и проекта „Изкуството обединява и помага“. Домакин е Историческият музей в Севлиево, а изложбата с авторски творби бе представена във фоайето на Община Севлиево.

„Валашке Мезиричи е наш побратимен град, с който поддържаме отношения от десетилетия. Специално по този проект участниците се трудеха от началото на годината и внимателно анализираха целите му. Основната задача на групата бе да усвои някои от тънкостите в работата на музейните работници и да проследи пътя на артефактите от тяхното място на намиране до витрината в музея. С обстойни беседи ние ги запознахме с основните забележителности на нашия град като Хаджистояновото училище, Дандоловите къщи и Табаханата, с постоянните експозиции и артефакти в града и околностите“, обясни при откриването на изложбата Ивета Миленова, уредник в Историческия музей в Севлиево. Тя изказва своето възхищение от таланта и образоваността на децата и благодари на ръководителите на проекта за доброто сътрудничество. От своя страна учениците изразиха своето впечатление от Севлиево и дори обясниха как вече са създали нови приятелства тук.

„Щастлива съм да открием изложбата на нашите приятели от Валашке Мезиричи. Надявам се престоят при нас наистина да ви е харесал и да отнесете вкъщи само хубави впечатления. Благодаря на нашите гости и на Историческия музей за чудесната организация и ви желая много творчески успехи в бъдеще“, заяви в приветствието си Невена Тодорова, заместник-кмет на Община Севлиево.

За спомен от България и Севлиево младите таланти получиха и специални подаръци от ръководството на Общината.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Култура

Към началото