"Семе българско" за седма поредна година в Севлиево

SemeBG-2020.jpg
SemeBG-2020.jpg

„Предай нататък" е мотото, под което ще премине седмото издание на националния фестивал "Семе българско", което тази година ще се проведе на едни от най-хубавите празници - Лазаровден и Цветница (11 и 12 април) в парк "Казармите" в Севлиево. 

 

„Ние, българите, сме се съхранили, благодарение на умението ни да помним и предаваме през поколенията своите знания, опит, традиции и вяра. Радвам се, че успяхме да превърнем „Семе българско” в традиция, благодарение на която всяка година в Севлиево оживява народната памет”, коментира кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов.  

И тази година фестивалът ще събере на едно място пазителите на българските традиции, занаяти, храни и семена с амбициозната цел да обедини и предаде нататък духа, бита и традициите, запазили и до днес идентичността на българския народ. В рамките на седмото издание на събитието на сцената своя талант ще покажат оркестър „Шевица", Севлиевска духова музика, професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа", певицата Емилия, ансамбъл „Развитие", ансамбъл „Габровче" и над 400 участници от самодейни фолклорни състави от Северна България.

За първи път във фестивала ще се включат кукери, които ще изгонят злите сили и ще разкажат история - древна като българите, в която са вплетени вярванията и обичаите ни. Гости на събитието тази година ще бъдат и основателите на прабългарската школа "Бага-тур", които чрез демонстрация ще пресъздадат древни практики и умения от военното дело и бита на прабългарите, празничните им обреди, облеклото и въоръжението. След спектакъла ще бъде сформиран лагер, в който присъстващите ще имат възможност да упражнят своите умения в стрелба с лък и яздене на кон, облечени с доспехи и шлемове, характерни за прабългарите.

Организаторите приканват всички гости на фестивала да се включат активно в инициативата „Предай завета", която предвижда изграждането на инсталация в парк „Казармите", в която всеки ще може да остави отпечатък от ръката си и саморъчно да напише семейния завет, предаван от поколение на поколение.

И понеже е седмо издание на фестивала, а първите 7 години са най-важни, организаторите са решили да припомнят и претворят 7 от най-хубавите инициативи, реализирани през годините в рамките на събитието:

Ще бъдат засадени 7 дръвчета;
Ще бъдат пуснати 7 бели гълъба;
Ще бъде изтъкана 7-цветна черга;
Ще бъдат омесени и наречени 7 вида хляб;
Ще бъдат засадени 7 български рози;
Ще бъдат издирени 7 вида семена от български автентични сортове зеленчуци, които ще бъдат поставени отново в техния дом - инсталацията, монтирана в парк „Казармите" под формата на кошер; 
Ще допишем книгата, която нарекохме „За мен България е..." и заедно, на база вашите мисли за родината, ще изработим 7 послания - основа, върху която да градим следващите поне седем издания на фестивал „Семе българско".

Инициативата „Шанс за бебе” ще се реализира за седма поредна година, като към нея ще се включат и родители на ин-витро деца от България, които специално за базара ще изработят своите цветни творения. Благодарение на усърдния труд на децата, отвореното сърце на гостите на фестивала и усилията на фондация „Искам бебе" и на Община Севлиево, вече са факт и първите добри резултати от кампанията. Тази година в подкрепа на инициативата ще има и томбола, в която всеки посетител ще може да се включи срещу символичната сума от 1 лев, в подкрепа на хората с репродуктивни проблеми от Севлиево. Наградите за томболата ще бъдат осигурени от местни фирми, както и от изложителите на фестивал „Семе българско". 

За трета година фестивалът подкрепя и хората със зрителни проблеми, чрез инициативата „Дари книга - стани благодетел". Идеята е чрез събраните от продажбата на книгите средства да бъдат подкрепени хората със зрителни проблеми от Севлиево - за закупуване на необходими за тях консумативи. В парка ще бъде обособена зона с работилници, в които гостите на събитието ще се учат да работят с глина, да рисуват български шевици, да правят кукли, да танцуват български хора. 

Демонстрациите и дегустациите отново ще съпровождат фестивала, за да допълнят усещането за българското - чрез аромата на българския кашкавал и масло, чрез мириса на прясно изпечен козунак, чрез дъха от ароматни билки, с които ще се учим да приготвяме домашен сапун. А читалищата от „Селския мол" отправят предизвикателство към всеки посетител - да сподели стара рецепта от своя дом,  предавана от поколения. Събраните рецепти ще бъдат съхранени, а някои от тях ще бъдат реализирани в следващото, осмо издание на фестивала. 

А, ако се чудите какво се крие зад девиза на седмото издание на фестивала, то заповядайте на 11 и 12 април, за да получите своето пакетче с лимец, което да засеете и така да предадете нататък най-древното зърно, известно по нашите земи, с което дедите ни са приготвяли хляба и което до днес се предава на поколенията, за да пребъде. 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни