Рита Бурцева направи изложба на сбогуване с Габрово

<p>Изложба за историята на едно училище – Технологичната академия в
Рита Бурцева направи изложба на сбогуване с Габрово

Изложба за историята на едно училище – Технологичната академия в град Резекне в Латвия, подреди във фоайето на Държавен архив – Габрово латвийката Рита Бурцева.

НАДЕЖДА ТИХОВА
Изложба за историята на едно училище – Технологичната академия в град Резекне в Латвия, подреди във фоайето на Държавен архив – Габрово латвийката Рита Бурцева. Едновременно преподавател по една дисциплина и студент по друга в този институт, Рита беше за втора поредна година на стаж в Архива в Габрово, където подготви своята дипломна работа по архивистика и завинаги свърза живота си с града, с габровската история и работещите в Архива нейни колеги.
„Това е поредното ми пребиваване в Габрово – казва Рита за тазгодишното си присъствие в България по програма „Еразъм“. - С всеки следващ път аз се чувствам все повече като у дома си. Това ми идване тук е заради финалната разработка на моята магистърска работа. Аз завършвам магистратура по архивистика. Много съм доволна, че се намирам именно тук, именно сред тези хора. Струва ми се, че вече твърде добре се опознахме и мисля, че ще ни е много трудно да се сбогуваме.“
В продължение на три месеца латвийската стажантка и преподавател в Технологичната академия в Резекне летеше до България и обратно, за да може хем да преподава на своите студенти, хем да продължи с писането на магистърската си разработка като изследва и чете на български материали от фонда на габровския Архив и различни книги, предоставени й от колегите й. Бурцева лети обратно за вкъщи за последен път в събота, без да види за съжаление най-интересното събитие за града – габровският карнавал. На 10 юни тя ще защитава дипломната си работа за архивистиката, разработена в България и свързана с работата на габровския Държавен архив. С това тя не смята да постави точка на връзките и отношенията си с Габрово. Първото, което остава от Бурцева след нейното заминаване, е изложбата с историята на една сграда – на сегашната Технологична академия, в която тя преподава. От Архива са й помогнали доста, за да може текстовете да бъдат преведени на акуратен български език.
„Аз стигнах до извода, че историята на зданието не е в самото здание, а в хората, които са го обитавали – споделя Бурцева. - Изложбата показва не само измененията, които са ставали с тази сграда, а и цялата история на Латвия.“
В началото сградата е била Държавен педагогически институт. През 20-те години на миналия век Министерството на образованието е организирало в нея курсове за бъдещите учители. Но след това стигнали до извода, че е нужна сериозна подготовка на учителите и затова бил основан педагогически институт с 5-годишен срок на обучение. Този институт бил единственото място в Латвия, където се изучавал и местния латгалски език редом с латишски език. В изложбата може да се види как се е променяло обществото и какви изменения са станали след като Латвия е загубила своята държавност и е станала част от Съветския съюз. В това здание известно време е съществувало първото училище-интернат в Латвия. Училите в него деца станали водещи деятели на културата, на образованието на страната. В изложбата може да се проследи и историята на някои от тези хора. Например това училище е завършил един от известните професори историци на Латвия Карлс Поч. В независима след това Латвия е прието решение пак да се организира институт за получаване на висше образование на основата на три образователни учреждения – Педагогическият институт, филиалите на Техническия университет в Рига и на Латвийския университет в Резекне. Така било образувано резекненското Висше училище, което по-късно било наречено Технологична академия, както се нарича и до днес. Последното табло от изложбата е посветено на международните отношения на висшето училище в Резекне с България и Габрово. Доста латвийски студенти стажуват в страната ни през последните години, благодарение на програма „Еразъм“. Голяма част от тези отношения се дължат на габровеца проф. Любомир Лазов, който преподава в Резекне по лазерни технологии. Така че проф. Лазов е също част от изложбата с присъствието му на много от снимките.
Рита Бурцева вече има в ума си идеи за съвместна дейност и бъдещи изложби в Резекне и Габрово и занапред. Тя е щастлива, че е имала възможност да се запознае с историята и традициите на нашия народ. Но онова, което никой няма да може да й отнеме, са топлите отношения с колегите й от Архива, с хората, с които съдбата я е срещнала в Габрово.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни