Осемте стъпки към здравето научиха децата от „Иван Вазов” в Деня на Земята

	Осемте фактора, отговорни за човешкото здраве, научиха децата от 1
Осемте стъпки към здравето нау
Осемте фактора, отговорни за човешкото здраве, научиха децата от 1 до 5 клас в ОУ „Иван Вазов“, благодарение на организираната от фондация „Грижа за здравето“ Здравна къща в двора на училището на 22 април – Деня на Земята.

Всяка от стъпките към здравето беше обособена в една от осемте шатри, където всеки клас и ученическа група имаше възможността да се срещне с докторите Въздухарко, Сънливко, Безпроблемов, Независимост, Здравков, Слънчов, Гладников и Бълбуко. 
В шатрата на д-р Въздухарко децата научиха колко е важно въздухът, който дишат, да бъде чист, защото с всяко вдишване поемат около половин литър от него, а за една минута – около 7 литра. При д-р Независимост учениците получиха нагледна демонстрация за това как во се случва, когато белтъчините в храната, която приемат, се срещнат с алкохола, колко пагубно се отразява пушенето върху белите дробове и колко вредни са наркотиците. В шатрата на д-р Гладников беше разположена Пирамидата на здравословното хранене, в чиято основа стоят зърнените храни, плодовете и зеленчуците. Д-р Здравков обясни колко са важни за здравото сърце движението и спортът, а д-р Слънчов – как се отразяват слънчевите лъчи на организма и какви важни витамини и елементи осигуряват. Едно от най-добрите лекарства на света е водата, обясняваше д-р Бълбуко на малчуганите от ОУ „Иван Вазов“. Затова всеки от тях би трябвало чувствително да намали безалкохолните напитки, за сметка на животворящата течност. Шатрата на д-р Сънливков беше едно от най-притегателните места за децата, тъй като там получаваха възглавничка и стикери с необходимото време за сън за децата и възрастните. Преминавайки през шатрите на здравето, учениците не пропускаха и павилиона на д-р Безпроблемов, където им беше обяснено колко е важно човек да е спокоен, да не се отчайва и винаги да бъде вярващ. 
Инициативата на фондация „Грижа за здравето“, която е под шапката на Църквата на адвентистите в България, има за цел  с помощта на доброволци децата да получат по интересен и запомнящ се за тях начин повече информация за ползите от чистия въздух, водата, почивката, начина на хранене. След Здравната къща всяко дете се прибира вкъщи с подаръци и може да обясни на родителите си това, което е научило през деня. Идеята на всички шатри, носещи докторски имена, е да акцентират върху това, че природата с всички нейни компоненти е най-добрият лекар за човека. 
Кампанията на фондация „Грижа за здравето“ е национална, а амбицията на доброволците е да обиколят всички големи градове в страната. И навсякъде целта е една - да помогнат на обществеността и на всяко отделно семейство да се замисли дали води здравословен начин на живот, дали пренебрегва простите правила, дадени от Бога чрез природата, докато не стане твърде късно.
Паралелно със Здравната къща в ОУ „Иван Вазов“ на 22 април протече и спортен полуден, посветен отново на Деня на Земята, който всяка година по традиция отбелязва габровското училище. По-големите ученици, от 5 до 8 клас, имаха шанса да играят в двора на училището различни състезателни игри, а участниците от ателието по икебана подготвиха красиви пролетни букети, които представиха пред всички гости и учители в края на празника.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни