Окачиха камбаната на новия храм в Дебел дял

Вчера следобед окачиха   60-килограмовата камбана на новия храм
Окачиха камбаната на новия хра
Вчера следобед окачиха 60-килограмовата камбана на новия храм „Св. Лазар Български - Дебелдялски“. Седмица преди храмовия празник Инициативният комитет по изграждането на църквата, строителите на Христо Илиев и мъжете от селото бързаха да привършат и св

Вътре почти приключва с работата по ел. инсталацията и „Милиер Електроинженеринг ” ООД.
На Светла сряда православната църква отбелязва деня на Свети Лазар Български, роден преди 240 години в Дебел дял, и селото очаква посещението на Негово високопреосвещенство Великотърновския митрополит (програмата на празника на страница 4). 
Камбаната е отлята в пловдивската фирма „Велеганов“ и е дарение от семейството на Богдан Котев и неговите приятели.
Честта да я изнесат на ръце до върха на камбанарията се падна на Борис Карамфилов, Кирил Митев и Енчо Минков. Първите двама са от фирмата на Христо Илиев - „Стоманобетон“.
Енчо Минков (вдясно на снимката) е месте,от Дебел дял, и е от рода на Свети Лазар. Участва в строежа на църквата от самото начало и вчера първи удари камбаната.
Според леярите във „Велеганов“ нейният звук е на „до-камбана“ и това се получава от точното смесване на мед, бронз и калай, от големината на вътрешното пространство и редица още тънкости. Впрочем основателите на пловдивската фирма са изливали куршуми и лъвчета за участниците в Априлското въстание. Велеганови са направили и подарената на Рилския манастир камбана от Н. В. Мария-Луиза.
Намерението на Инициативния комитет по строителството с фонд „Свети Лазар Български - Дебелдялски“ е до края на тази година храмът да бъде осветен. Сега, на Светла сряда, когато се отбелязва паметта на светеца, измъчван и убит на 23 април 1802 г. заради вярата си в Христа, ще бъде извършена литургия в двора на църквата. Според председателя на настоятелството отец Станислав Хубчев канонът го позволява.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни