Нов песенен сборник на Стефка Карапенева

Nov-pеsеnеn-sbornik-na-Stеfka-Karapеnеva
Staroplaninsko-eho-.jpg
Излезе от печат шестият сборник с песни „Елате щъркели” на композитора и диригент Стефка Карапенева, почетен гражданин на Габрово.

Повече от 35 години тя е диригент на хор Старопланинско ехо. Хорът е изпял безброй песни в прослава на Родината, красотите, историята и фолклора на България. Предговорът е на нейния син Валентин Маринов, в който той отбелязва: „Планината е нейния храм, извор на вдъхновение, което претворява в песни”.

- Г-жо Карапенева, какво съдържа шестият ви песенен сборник?

- Нарекла съм новият сборник „Елате щъркели”, който е с 38 песни: туристически, забавни и патриотични. В досега излезлите сборници нито една песен не се повтаря. Имам над 300 песни.

Шестият сборник започва с песента „Елате щъркели” по текст на сина ми Валентин, която създадох по случай негов рожден ден:

„ Къде сте щъркели, крилати,

предвестници на пролетта

къде сте птици мили, златни

не виждам вашите ята?

…..

Елате щъркели крилати

не се бавете нито час

очаквам ви с любов, елате

водете пролетта при нас!”

Благодаря на Николай Венков,диригента на оркестър „Габрово”, за компютърния набор на песните. Той е чудесен, много изпълнителен партньор, с който ме свързват дългогодшни професионални контакти.

- Авторовите ви песни винаги ли първи ги запява хор „Старопланинско ехо”?

- Така е. Песните от първият сборник „Моите ресни”(1999 г.) бяха написани за хор „Старопланинско ехо” и вокална група „Надежда” при Съюза на инвалидите - Габрово, която ръководих 20 години. От тях „Богат е този, който дава” (1996 г.) се превърна в химн на инвалидите.

Автор на някои от стиховете е Росица Кънева като тези на песента „Какво е нужно на туриста” ( „… не му трябват коли бързоходни, а обувки удобни”) е една от най-изпълняваните и до днес песни.

Във втория сборник „Храм е планината” преобладават песни по стихове на Харалан Недев, който живее в Троян и много обича планината. Стиховете толкова много ми харесаха, че веднага се роди песента „Храм е планината”:

„За мене храм е планината

и храм навеки ще остане тя.

И ничком там ще бъда на земята,

но духом ще летя!”

Третият е сборник „Слънчеви следи” . В него много е хубава песента за майката, която очаква своите деца да се върнат от чужбина. Когато я пеем много хора плачат. Също от няколко стихотворения на сестра Валентина от Калоферския манастир съм направила песни.

Четвъртият и петия сборник имат своите хитове. Две са песните за Балчик по стихове на местната поетеса Цонка Сивкова. В града всяка есен има песенен фестивал, на който участваме. Често съм канена в крайморския град да помагам на вокалната група. Когато г-жа Сивкова гостувала в Румъния през 2012 г. там много харесали мелодията и помолили да запеят песента като заменят българският текст с техен. Това много ме зарадва. Мои песни изпълняват и певчески групи от Казанлък, Елена, Шумен и др.

- Ваши песни са вдъхновени от родния край?

- Такива са „Песен за „Етъра”, „Елате на Етъра”, „Песен за Рачо Ковача” („Горе от Балкана чак / слязал млад напет юнак…”).

Прекрасен е текста на „Янтърна песен” на Мария Шандуркова, много добра поетеса, която е родена в Габрово и чиито първи стихове са публикувани в изданието на Априловска гимназия „Млад Априловец”. По-късно нейни стихове излизат в окръжния вестник „Балканско знаме”, списание „Мизия. В новия сборник е нейната песен „При морето”

„Морски дом примамва ни

със вълни и пясъци,

край морето сядаме

в слънчеви отблясъци.”…

В шестия сборник няколко весели песни са по стихове на хумориста Геньо Генев „ Пестил” („Що ни трябва шоколад / като имаме пестил /

Имаме си с него сладост / имаме си с него радост…”), „Лято” (…„Лято, лято с дъхави цветя, / Лято, лято моя си мечта!”), „Габровчанки” ( …„Аз си любя мила мамо / мома габровчанка / ще я взема мила мамо / за моя стопанка.”), „Животът продължава” (… „И песен ще се пей и слънце пак ще грей. / Каквото и да става, животът продължава!”).

Бих отбелязала и песните по стихове на Елена Богданова от Бичкинята, която живее в София, сестра на големия поет Радко Радков: „Хижа Узана”, „Есенен мотив”, „Вечност”, „Нощен концерт” както и нейната

„Разходка в Габрово” ( ..„Минавам край гимназията древна / оставям на Априлов там букет, / дочувам как звучи речта напевна / от книгите му – вечен наш завет.”).

В сборника е включена и една песен по стихове на народния поет Иван Вазов „Малинарка” (…”Чакай моме, стой да зърна тия очи сини І твойта кошница е пълна с алени малини…”).

Не е пропусната и туристическата песен по текст на Игнат Игнатов „Родината почва”.

Това са все възторжени, патриотични песни със специално място за Габрово.

- Очаква ли ви участия на фестивали?

- С хор „Старопланинско ехо” ни предстои участие за 21 - ви път на фестивала „Прекрасна си мила Родино” в Казанлък. Миналата година хорът спечели два приза: „Най-атрактивен хор” и за „дългогодишно участие” без да сме пропуснали издание. Там ще пеем „Пестил” на Геньо Генев. Той ще дойде с нас и ще почерпи журито с габровския шоколад.

Това лято фестивалът „Песните на България” се очаква да се проведе в Пловдив, европейската столица.

На 3 април, сряда от 18 часа в Ритуалната зала на Община Габрово ще е промоцията на сборника с песни „Елате щъркели” с концерт на хор „Старопланинско ехо”.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Култура

Към началото