Мирослав Йорданов: „Около 34 хиляди туристи са посетили АИР „Боженци“

Folkloren-ansamb-l-„Sivek“
Фолклорен ансамбъл „Сивек“
Архитектурно-историческият резерват „Боженци“ е най-посещаваният туристически обект в община Габрово след АЕК „Етър“ и Дома на хумора и сатирата. През изминалата година посетителите на резервата и музейните обекти са се увеличили с около 10% - общо около

Архитектурно-историческият резерват „Боженци“ е най-посещаваният туристически обект в община Габрово след АЕК „Етър“ и Дома на хумора и сатирата. През изминалата година посетителите на резервата и музейните обекти са се увеличили с около 10% - общо около 34 хиляди туристи са посетили архитектурния комплекс. Каква беше изминалата 2015 година за музея в АИР „Боженци“ и какво да очакваме през 2016 година? По темата разговаряхме с директора на институцията Мирослав Йорданов.


 - Каква беше за Архитектурно-историческия резерват „Боженци“ и за Вас като ръководител изминалата 2015 година?

- Изпратихме една ползотворна и много успешна за институцията година. Запазената автентична възрожденска обстановка, музейните експозиции, културният календар, който реализира музея, както и добрите условия за настаняване в къщите за гости след ремонтите през 2013 година, провокираха засилен интерес към АИР „Боженци“. Около 34 хиляди са туристите, които посетиха резервата, и това го превръща в най-посещавания туристически обект на територията на община Габрово след АЕК „Етър“ и музея „Дом на хумора и сатирата“. Една четвърт от туристите посещават и музейните обекти Можем да се похвалим и с рекорден брой беседи през 2015 година – 432 общо на български, английски, френски, немски и руски език. Това е ново за последните 19 години. - Вие привличате посетители и с културния календар през годината. Кои бяха най-значимите събития в него? - Културният календар беше богат и включваше възстановки на народни обичаи и фолклорни концерти. Гостуваха Фолклорният ансамбъл „Загоре“, Детският фолклорен ансамбъл „Габровче“, Фолклорен ансамбъл „Сивек“ и други. Продължи работата с деца. Музейните специалисти разработиха познавателна игра за деца на възраст между 6 и 12 години, с която АИР „Боженци“ се включи в дейностите на организираната от Община Габрово Лятна академия. По традиция за най-малките имаше куклен театър в дните около 1 юни, а в началото на лятото се проведе и Националният детски пленер „Сбъдната приказка“. Подготвихме изложба с подбрани 36 творби от предишните издания на пленера в годините, която гостува в Плевен и в Русе и се радваше на голям интерес. Не липсваха и нови инициативи през годината. Музеят беше партньор в организираните от РСО „Централна Стара планина“ първи Европейски дни на художествените занаяти в България. В Изложбената зала на Старото школо в продължение на два дни своя занаят демонстрираха четирима майстори. Посетителите с желание и готовност използваха възможността сами да изработват изделия на грънчарското колело, да гравират, да си нашарят яйце и с интерес слушаха разказите на майсторите за изработката на различните изделия. Може би ще бъде интересно за читателите, че бяха заснети три филма за Боженци през миналата година. Беше направен един репортаж за „Пътувай с БНТ2“ и се популяризира музеят и резерватът като цяло. Бяха заснети възстановката на Благовещение и Европейските дни на художествените занаяти.

- Да припомним, че в края на миналата година предложихте на Общинския съвет да промени названието на АИР „Боженци“.

- Да, в края на годината стартира процедура за промяна на наименованието на организационната форма. Основната дейност на АИР „Боженци“ е музейната, а досега думата музей отсъстваше от името му и объркващо за обществото то се дублираше със статута на защитената територия. В момента новият устройствен правилник на музея, както и предложението за името са в Министерството на културата за съгласуване. След това въпросът трябва да влезе отново в Общинския съвет и след около месец-два институцията вече ще се нарича Музей на АИР „Боженци“.

- Какво най-важно предвиждат плановете Ви за 2016 година?

- Предвидили сме отново богат културен календар, който скоро ще може да бъде видян на сайта на резервата. Освен традиционните събития, които правим, ще представим и 4 гостуващи изложби. В началото на април за втори път ще се включим в Европейските дни на художествените занаяти. В момента успешно вървят и преговорите с Фолклорен ансамбъл „Тракия“ за концерт през септември. Предстои да подготвим проект за цялостна реставрация на музейния обект „Менгема“, която ще се реализира през следващите години. Менгемата е консервирана няколко пъти след откриването на резервата през 1964 година, но помещението, в което се намира съоръжението за пречистване на восък, е доста влажно и голяма част от дървените елементи са компрометирани. Необходимо е да бъдат подменени. След като това се случи, ще можем вече да правим демонстрации за пречистване на вощина и получаване на чист восък.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни