Мая Радева: „Станах директор на ПП „Българка” след конкурс, на безсрочен договор съм, за какъв конкурс говори областният управител?”

	- Г-жо Радева, на 19 март областният управител на Габрово
Мая Радева: „Станах директор н
- Г-жо Радева, на 19 март областният управител на Габрово Николай Григоров заговори за „прозрачен конкурс“ относно избора на титуляр за директор на Природен парк „Българка“.

За какъв конкурс става дума, чували ли сте нещо такова, след като Вие сте титуляр и договорът Ви е безсрочен? 
- Нямам представа за какъв конкурс говори господин областният управител. Принципно считам, че следва моите трудови правоотношения да са прекратени по един или друг начин, за да може изобщо да се обяви и проведе евентуално нов конкурс. Хубаво обаче е да се знае, че през 2003 година започнах работа като директор на парка след провеждане на конкурс. Всъщност бях първият директор на природен парк (мисля, че тогава дори и за национален парк), който е назначен след провеждане на изискуемите процедури за провеждане на конкурс. Преди две години - когато бяха обявени конкурси за директорите на природните паркове, аз получих само договор за преназначаване с безсрочен срок, тъй като процедурата беше вече проведена. Може би би било интересно, че когато се проведе конкурсът за директор на неизвестния тогава парк „Българка“ - „недолюбван“ от институциите и обявен година след приемането на защитената територия (2002 г.), нямаше политически искания и лобиране и разчитах единствено на знанията и уменията си в сферата на защитените територии, биоразнообразието, горското дело, околната среда и останалата нормативна уредба.
- В момента Вие сте в болнични... Докога?
- Болничният ми е до края на месец март.
- Назначаването на Али Алиев на Ваше място събуди обществената енергия и предизвика несъгласия и неколкодневни протести? След изтичане на болничния Ви лист ще се върнете ли на работа?
- Надявам се здравословното ми състояние да позволи да се върна на работа. Но всъщност ще ми е интересно как би могло да се случи това. За два месеца, откакто г-н Алиев ме замества, като и. д. директор за пореден път сменя всички брави и ключалки в офиса, сменил е и кодовете за достъп. Най-фрапиращото е, че в издадената от него заповед за лицата, имащи право на достъп до сградата, името ми като директор на тази институция не фигурира. Това е категорична проява и демонстрация на директно непризнаване от негова страна на правата ми като титуляр с лишаването ми от ключове и съответно тенденциозно и показателно ограничаването на достъпа ми до офиса на дирекцията. 
Също така е заличил и електронния ми подпис по своя инициатива, а с него се подписват всички процедури по реализиране на проектните дейности. Този подпис трябваше да бъде запазен при изваждането на втори за заместващо ме лице, но Алиев категорично е настоял още през февруари моят да бъде заличен. 
Назначил е и доста хора по проектите, без да имат дори елементарни познания за защитената територия, оперативната програма, проектите, дейностите, начина на реализиране и отчитане. Всъщност те се занимават с всичко друго, но не и с изпълнение на проектните предложения. Дали тези действия показват добро управление на заместващо ме лице, за какъвто „експерт“ го представяха при назначаването му от Изпълнителна дирекция по горите?
- Ако все пак намерят начин да Ви отстранят, ще съдите ли работодателите си?
- Със сигурност ще се боря за правотата на своите действия, както и за доказване на експертния капацитет както от моя страна, така и на хората направили толкова много, че да се осъществят проектите до момента. За мен особено важна е високата положителна  оценка от Управляващия орган и Междинното звено на Оперативна програма „Околна среда“, както и факта, че за краткия път на развитие на дирекцията (тази година ще се навършат 12 г. от създаването) тази институция бе отличена два пъти с приза за най-добре управлявана защитена територия и запазване на природното наследство.
- С каква цел е цялата тази „гимнастика“, докато сте в болнични - външно назначение на човек, приказки за нов конкурс... Тези неща обвързани ли са с апетити към дървесината в парка?
- Това със сигурност могат да кажат само тези, които умуват по какъв начин да наредят съответните политически лица. Трябва да е ясно, че от представените по медиите мнения на хората бе внушено, че едва ли е необходимо да се обръща толкова внимание на защитата на природата. Би било добре да се замислим, че като надстрояваме язовирната стена, ще е необходимо да има и вода в него, а нарушената възрастова структура на горите във вододайните зони (т. е. територията на парка) в посока подмладяване няма да може да осигури тези водни количества. Само старите букови и широколистни гори изпълняват водоохранните и водозащитни функции, а младите гори (осигурявайки ненамаляване на площите на горските територии) не могат по никакъв начин да покрият тези изисквания. Шокиращи за мен бяха събраните данни от инвентаризацията по отношение стопанисването в горите за последните 10 години и фактите, че след предоставяне възможностите за ползване в частните гори количеството на добиваната дървесина се е увеличила над три пъти на година за този район (например, ако преди десетина години от територията на едно стопанство са се добивали около 20 000 м3 дървесина, то в последните години количеството - взето заедно от държавни и частни гори, възлиза вече на 60-70 000 м3). Ако продължи тази тенденция, мисля, че всеки може да  си направи равносметката какъв ще е резултатът и какви ще са последствията не само по отношение на биоразнообразието, но това ще се отрази и на развитието на туризма и утвърждаване на района като притегателен център.
- Много приказки за „големи злоупотреби“ се изприказваха във връзка с вътрешния одит на ПП „Българка“. Оказа се, че няма такова нещо, по признание на самия Али Алиев. Преди време казахте, че окончателният доклад от този одит е вече в дирекцията, но не Ви допускат до него. Как стоят нещата сега?
- Нищо не се е променило, оказва се, че заместващото ме лице е „нямал“ право да ми предостави като на ръководител на структурата този документ, няма желание да ме запознае, както и да обсъдим съответните последващи стъпки от него. 
И не става въпрос само за доклада, той освобождава лица, назначава нови лица под наставлението на определени личности от ДПС, както Ви казах, сменя ключове и още множество други действия. До този момент един път не ми се е обадил по телефона. 
Единственият път, когато го видях, беше, когато изпълняваше ролята на бодигард на проверяващите одиторки, които дойдоха лично вкъщи, за да ми връчат предварителния доклад. Интересно защо обаче окончателният не ми го дават и търсят всякакви възможни действия, за да прикрият този документ? Може би се страхуват, че ще покажа наяве некомпетентността на някои служители? 
Мисля, че може да си направите извода дали това са действия на временно заместващо ме лице или се подготвя да си остане за постоянно.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни