Мърфолози се срещнаха в Габрово, ще издават сборник

Marfolozi-sе-srеshtnaha-v-Gabrovo,-shtе-izdavat-sbornik--
Емилия Търновска, Георги Рачев и Петко Ботев от Габрово, Христина Борисова и Ботьо Мерджанов от Севлиево
Мърфолози? Да, има и такава „порода“ афористи (майстори на късата житейска мъдрост). И част от тях – севлиевци и габровци, си дадоха среща в Габрово в края на отиващата си 2018-та година. Това са петима автори на афоризми, редовни участници в неделното предаване на националното радио „Законите на Мърфи“, по програма „Хоризонт“ - Емилия Търновска, Георги Рачев и Петко Ботев от Габрово, Христина Борисова и Ботьо Мерджанов от Севлиево.

Рубриката „Законите на Мърфи“ съществува от 13 май 2018 г. Водещ е Евелина Стоянова. Всяка неделна утрин слушателите се наслаждават на кратките житейски мъдрости и сентенции, изпращани от автори от цялата страна, а в края на месеца компетентно жури определя изречението на месеца. В началото на следващата година ще бъде определен Мърфолог № 1.

Повече за срещата в Габрово ни разказа поетесата и мърфолог от Севлиево Христина Борисова.

„Мърфолозите са особена порода хора – творци с остро око и неспокоен дух. Хора, които превръщат жизнения си опит и лични наблюдения в закачливи афоризми и крилати мисли. Те не се притесняват да огласят пред слушателите на националното радио своите авторски открития, не се изморяват да следят и умело да творят своите „закони“, които звучат всяко неделно утро, малко след 8 часа в предаването „Законите на Мърфи“.

Наближава краят на годината, но това по никакъв начин не попречи да се постави едно ново начало. Съвсем спонтанно, по идея на габровеца Петко Ботев, се събрахме пишещите законотворци от Севлиево и Габрово. И сигурно неслучайно Градът на хумора и смеха стана място за опознаване и сприятеляване. Гостите от Севлиево бяхме Ботьо Мерджанов и аз - Христина Борисова. С нетърпение очаквахме срещата със своите габровски колеги по перо - Емилия Търновска, Георги Рачев и Петко Ботев. След радушното посрещане нямаше място за притеснения и неловко мълчание. Разговорът се завъртя около творческата „кухня“ на всеки един от присъстващите, които открито споделяха тънкостите при писането на афоризми, примесени с лични житейски истории и преживелици на всеки от тях.

Непосредственост и приятелски дух витаеха наоколо и насищаха въздуха с усмивки и приятно усещане за съпричастност. Всеки един от нас познаваше другите само по име, от участията им по националното радио в предаването „Законите на Мърфи“ и затова спонтанното предложение да се съберем и да се видим на живо беше прието с одобрение и ентусиазъм. Разговорите се преплитаха, прелитаха от време на време афоризми - някои от тях бяха определяни като „опасни“ не за друго, а защото по острота се доближават до сатиричното и директно-откровено претегляне на действителността. Затова и творчеството, което мърфолозите създават има белезите на безпристрастно оценяване на всичко, което се случва днес и около нас.

Времето летеше неусетно в приятелска и творческа атмосфера и всеки случаен наблюдател щеше да реши, че това са приятели, които отдавна не са се виждали и затова са щастливи да бъдат заедно. Всъщност досега „срещите ни” се случваха всяка неделна сутрин, но само в ефира на предаването „Законите на Мърфи“. И както се казва - намериха се, събраха се сродни души, които да си разберат от приказката и да се насладят взаимно на присъствието си. Затова, съвсем естествено, къде сериозно къде на шега, дойде предложението за основаване на Клуб на мърфолозите от Севлиево и Габрово, за да се знае, че те вече са официално обединени и приятелски обвързани, за да се чуват, да се събират и споделят творчески мисли и удовлетворение от стореното. Оказа се, че освен афоризми, габровката Емилия Търновска пише и проза за деца. А аз поднесох като приятелски жест към всеки своята поетична книга „Заключване на зимата“. Предложих Петко Ботев за координатор и организатор на творческата група, защото негова беше заслугата за тази първа среща. И той беше избран единодушно. „Вярвах, че ще се получи...“ - бяха неговите думи след приятно прекараните близо два часа. И няма как на бъде иначе, след като приятелския дух и усмивките осезателно доминираха и насищаха атмосферата с топлината на взаимна съпричастност. Затова и съвсем естествено дойде идеята приета с въодушевление от всички - да бъде издаден сборник с афоризми на мърфолозите от Севлиево и Габрово за да се знае, че сътвореното от тях ще скрепи допълнително творческите им търсения и постижения. Петимата си обещахме скоро да имаме и други срещи, а ние – севлиевци, поканихме колегите си в нашия град.

И като хора с открити сърца, всички единодушно решихме - отворени сме да приемем мърфолози и от други градове на региона. Всички са добре дошли! Такова пожелание със сигурност е знак за едно – добра перспектива и творческо бъдеще за новосъздадения клуб и желание за нови приятелски срещи. На добър час!

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни