“Как се гони страх” - нова премиера на Калин Илиев

	Премиерата на спектакъла „Как се гони страх“ на Калин Илиев
“Как се гони страх” - нова пре
Премиерата на спектакъла „Как се гони страх“ на Калин Илиев се състоя на 17 април в Държавен куклен театър - Видин. Режисьор на спектакъла е Съни Сънински. „Страхът е толкова голям, колкото го създадем в мислите си... - пише на афиша на театъра. - Ако вс

На първото представление присъства и авторът Калин Илиев, който сподели своите впечатления от сцената във Видин за читателите на „100 вести“.

-  Христос Воскресе, господин Илиев!
-  Воистина Воскресе, здраве и щастие на Вас и читателите на вестника!
- Този път куклен театър и то във Видин – защо точно тази пиеса и точно там, във Видин?
- Този текст претърпя не една реализация. Първият вариант се казваше „Приказка за обърканото царство” и преди години излезе у нас в илюстрована книжка за деца, по-късно беше публикуван в Любляна и Париж. Последва реализация в Столичен куклен театър и Българска национална телевизия като пълнометражен анимационен филм. 
Миналата година беше представен и от любителския театър към Математическа гимназия – Габрово, под режисурата на Мариана Митева, взе награди на национален преглед в Бургас. 
Новият вариант е значително променен, това личи и от заглавието, на практика това е нова пиеса.
Защо във Видин? Защото получих покана от ръководството на театъра в лицето на неговата директорка Павлинка Трифонова, една интелигентна, всеотдайна и амбициозна жена. Защото има чудесна млада трупа. Защото това в момента е водещ куклен театър у нас, непрекъснато пътува на международни турнета, само тази година беше в Сахалин, Южна Корея, Измир. И защото постановката беше реализирана от изключителния режисьор Съни Сънински и прекрасната сценографка Хана Шварц.
- Може ли да се изгони страхът?
- Представете си – да! Дори и в живота. Ако си представим страшните работи като на приказка, ако ги разиграем така, че да станат смешни… Това е достатъчно. 
Страх се гони със смях – това е нашето послание към малките зрители, също и към техните родители, баби и дядовци.
- Какво бъдеще очаквате за спектакъла?
- Да отиде по международни фестивали – „Витошка диша” - София, „Златен делфин” - Варна, „Михаил Лъкатник” - Ямбол, в Измир, Корея. Да се играе много у нас и в чужбина. Надявам се през есента да го видят зрителите и в Габрово.
- Как приеха представлението зрителите във Видин?
- Радваха се, ръкопляскаха, както е на премиера. По-важното е, че го разбраха и се надявам – някои ще се научат как да гонят страха.
- Вие сте автор с подчертано граждански инстинкт и внушение. Дори и в този детски текст очевидно не отсъства подобна ангажираност. Има ли в представлението над какво да се замислят възрастните?
- Предостатъчно. Темата за страха с годините нараства като снежна топка, страховете се увеличават през годините на нашето възмъжаване и помъдряване. Може би трябва да си припомним детството, играта, да бъдем заедно с децата си в тази забава и заедно с тях да гоним страха. Да си помагаме взаимно в това не леко занимание.
- За романа „Пролетта на емигрантите“ писахме достатъчно, но явно успоредно с него и предстоящите му сценични трансформации вървят и други проекти. Какво да очакваме наскоро?
- Подготвям реализация на пиесата „Голямата мама”, която преди няколко години беше поставена в Перник и Париж, но засега ще запазя подробностите в тайна.
- На добър час!
- Благодаря!

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни