Четирите доживотни присъди за убийството в Градище окончателни

	С решение от 10 юни т. г. магистратите от Първо
Четирите доживотни присъди за
С решение от 10 юни т. г. магистратите от Първо наказателно отделение окончателно потвърдиха доживотната присъда на четиримата убийци на 80-годишния дядо Стефан от севлиевското село Градище. Осъдените на доживотен затвор нямат право на повече обжалвания

РУЖА ЛЮБЕНОВА
 
 
Убийците са жители на близкото село Върбовка, община Павликени.
По случая първо се произнесе габровският Окръжен съд. С решение от 9 декември 2013 година съдебният състав, председателстван от съдия Минко Минков, наложи доживотна присъда на всеки един от четиримата роми, които година преди това бяха пребили и ограбили самотния старец. Трупът му беше намерен на 7 ноември 2012 г. в къщата му в село Градище. Криминалисти разказаха, че ръцете и краката на починалия са били завързани и че след жесток побой е бил захвърлен да умре. След първоначалния оглед постепенно се очертала версията за грабеж, а полицейските служители свили кръга на заподозрените до четиримата мъже от село Върбовка, всичките осъждани за кражби. 
 
 
Трима от тях - К. В. /39 г./, Г. В. /43 г./ и А. Я. /24 г./ били задържани след 48 часа и направили пълни самопризнания. Ден по-късно, на 10 ноември, в габровската полиция се предал и четвъртият съучастник  Л. А., 21-годишен, също от с. Върбовка. При претърсване в домовете на бандата полицията намерила и веществени доказателства за участието й в грабежа и смъртта на стареца.
Оказа се, че преди да нахлуят посред нощ в дома на дядо Стефан, четиримата го проучили и наблюдавали дълго. Техен съучастник им казал, че старецът има много пари. Посред нощ нахлули в дома му през прозорец. „Фактът, че не успели да открият пари, провокирал у извършителите агресия, те завързали мъжа и му нанесли жесток побой. След това се оттеглили обратно към с. Върбовка“, съобщиха тогава от полицията. Взели само наличните в къщата 7 лева. „Един беззащитен спящ човек, пребит и оставен да издъхне, защото са знаели, че е самотен” , каза в заключителните си думи към подсъдимите съдия Минков, след като обяви доживотните присъди на четиримата.
Последваха жалби до великотърновския Апелативен съд, в които четиримата осъдени претендираха, че наложеното им наказание е „явно несправедливо“. С процедурни хватки адвокатите искаха намаляването му. Търновските съдии обаче не ги уважиха и с решение от 24 март т. г. потвърдиха габровската присъда. Сега, три месеца по-късно, и върховните съдии се съгласиха с габровското решение и не намериха основания за отмяната му.  
„По изложените съображения настоящият състав на ВКС, първо наказателно отделение приема, че при постановяване на въззивното решение не са допуснати поддържаните от жалбоподателите нарушения и същото следва да бъде оставено в сила...“. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни