Авария край Севлиево отложи делото „Цветанов“

Съдът поиска справка от ОДМВР - Габрово дали наистина е
Авария край Севлиево отложи де
Съдът поиска справка от ОДМВР - Габрово дали наистина е имало пътен инцидент или авария

Вчера Софийският градски съд отложи с два дни делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов заради аварирала край Севлиево кола на ключов свидетел. Това е великотърновецът Орлин Тодоров, бивш шеф на Регионалното звено „Борба с организираната престъпност“ в старата столица. Вчера сутринта той тръгнал с „Опел“-а си към София, за да бъде разпитан по делото, но стигнал само до Севлиево. 
Заради неявяването на Тодоров от съда отправили запитване до габровската полиция дали наистина е имало пътен инцидент край Севлиево, авария или какво точно е попречило на пътуването му.
От пресцентъра уточниха за „100 вести“, че нито в дежурната част, нито на спешния телефон 112 не е постъпвал сигнал за пътно произшествие, а ставало дума за авария. „Опел“-ът на Тодоров закъсал и той звъннал на застрахователя си. Оттам пък позвънили на фирма за пътна помощ  от Севлиево и обслужващата кола се появила на местопроизшествието. В крайна сметка аварията провалила пътуването на свидетеля до София.
Съдът обаче не сметна причината за отсъствието му за основателна и постанови максималната глоба от 300 лева на Тодоров, както и принудителното му довеждане за следващото заседание - на 15 май. Реши и предвидливо да го насрочи за ранния следобед, за да може всички страни да са в залата.
Определянето на датата 15 май за следващо заседание обаче не мина гладко - адвокатът на Цветанов Менко Менков настояваше заседанието да е на 28 или 29 май, т. е. след датата на изборите за Европарламент, но съдът не се съгласи. От ГЕРБ се усъмниха за политическа поръчка и натиск върху съдията делото да приключи преди изборите. Заместник-председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев бе категоричен пред медии, че Орлин Тодоров е имал проблем с колата си, а не се е опитвал умишлено да саботира делото срещу Цветанов.
Самото дело е за шестте „не“-та, поставени от тогавашния вътрешен министър, на искания за подслушване на бившия антимафиот от Велико Търново. Цветан Цветанов е обвинен, че е отказал да разпореди прилагането на СРС-тата по досъдебното производство, водено срещу Тодоров. По-късно Орлин Тодоров бе арестуван, още докато Цветанов беше министър на вътрешните работи, и престоя една година в следствения арест, след което беше пуснат под домашен арест и накрая освободен под гаранция. Обвиненията срещу Тодоров са за престъпления против правосъдието, за търговия със секретна информация и за престъпления по служба.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни