Анелия Мутафчиева: „Заемната на Регионална библиотека „Априлов - Палаузов” - Габрово работи пълноценно за среща със своите читатели”

-Dnevnitsite-na-aya--i-drugi-novi-zaglaviya-v-bibliotekata
"Дневниците на Ая" и други нови заглавия в библиотеката

За дейността на заемната на Регионална библиотека „Априлов- Палаузов” - Габрово, която не спря дейността си в условията на всички противоепидемични мерки по COVID -19, разговаряме с Анелия Мутафчиева, дългогодишен библиотекар и пиар на културния институт.

- Г-жо Мутафчиева, кое беше и е най-важното за целия екип в тези условия?
- Времето на наложена карантина и извънредно положение показа, че габровци имат нужда от своята библиотека - от книгата, четенето, комуникацията и от всички библиотечни услуги.
По време на пандемията, обявена от Световната здравна организация (СЗО), много библиотечни асоциации по света, включително и Българската библиотечна асоциация реагираха много бързо. Буквално седмица след това те излязоха със свои становища какво трябва да се промени в работата на библиотеките в тази ситуация. Чрез предоставянето на дигитални услуги и непрекъснатата доставка на актуална информация библиотеките успешно противодействаха на фалшивите новини и некоректни медии.
Нашият библиотечен екип работеше по обслужване на читателите, организирано чрез интернет-каталога на РБ „Априлов-Палаузов” посредством модула за електронно обслужване „Моята библиотека”, по e-mail или чрез обаждане по телефона.
Други мерки бяха свързани с променената организация на читателските посещения. В Габровската библиотека се извършваше обслужване на „едно гише”. На първия етаж бе създадено компютъризирано работно място, от което читателите получаваха предварително заявените книги и документи. Посетителите влизаха през централния и напускаха през северен вход.
- Читателят ориентира ли се в съвременните технологии?
- Да. Може да се каже, че по-големият процент от нашите читатели, независимо от възрастта си, се ориентират в електронните технологии и електронното обслужване, което библиотеката предлага. Бих подчертала, че цялата библиотечна наличност се намира в мрежовия интернет-каталог и може да се направи справка за всяко отделно заглавие или по избрана тема в библиотечен фонд в неговата цялост, независимо от това, в кой отдел на библиотеката се намира търсената информация.
- Дигитализацията явно много помага на читателите?
- Електронните и дигитални библиотечни услуги и превръщането на нашите библиотеки в съвременни социално-културни институти, съчетаващи в своята работа едновременно традиционното и модерното по отношение на библиотечното обслужване са вече факт. Особено младите хора, децата, учениците и техните родители, които са наши читатели, умеят да си служат с електронните технологии и нашата библиотека се съобразява с тази реалност - библиотечният екип е подготвен и работи непрекъснато в посока усъвършенстване на наличните дейности и услуги и създаване на нови, иновационни и предпочитани от потребителите. РБ „Априлов-Палаузов” има своя дигитална библиотека „Габровски периодичен печат” - http://e-lib.libgabrovo.com/. В интернет тя активно се ползва от научни работници, също така от граждани, които се интересуват от историята на родния край и мястото му в националната ни история, култура и обществен живот. Търсенето в електронния каталог е организирано по правилата на библиотечното обслужване и по начин, достъпен за читателя. Може да се потърси литература по вид, точно определен източник, автор, заглавие, година и пр.
- Какви са читателските интереси?
- Читателските интереси са устойчиви. По време на карантината четящите габровци се ориентираха по-скоро в самата организация на библиотечното обслужване, съобразена с изискванията на пандемията от COVID - 19 и предпазните мерки, избрани според спецификата на библиотечното обслужване, едновременно със спазването на социална дистанция, носенето на маски и прочие. Интересът бе и продължава да бъде най-вече към художествена литература и новите заглавия. Потребителските търсения бяха обезпечени от постоянно постъпващата новозакупена литература и от непрекъснатата библиотечна обработка на нови заглавия.
- Как се обогати библиотечният фонд?
- Тази година Регионалната библиотека в Габрово за пореден път защити проект на Министерство на културата под наслов „Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информираност”, който е насочен главно към обогатяването на библиотечния фонд с нови, интересни и актуални заглавия. Спечеленият проект ни дава увереност, че можем да предложим на читателя най-новите и търсени книги, и друг вид документи.
Във фейсбук страницата на библиотеката - https://www.facebook.com/bibliotekagabgovo/ , и на нейния официален уеб сайт - libgabrovo.com, има информация за новите заглавия, които са постъпили в библиотеката. По време на извънредното положение заявките бяха ориентирани и към новопостъпилите книги.
Карантината показа, че библиотеката е важно място за културно и социално общуване въпреки личната и социална изолация на гражданите, че Габровската регионална библиотека за много от габровци наистина се е превърнала в „третото” най-предпочитано място за пребиваване и получаване на информация във всекидневието им. Чрез различни онлайн форми поддържахме интереса и в това отношение.
Седмицата на детската книга и изкуствата за деца и националният „Маратон на четенето 2020”, които се провеждат ежегодно в периода от 2 до 23 април, в условията на карантина бе осъществен изцяло онлайн със съдействието на наши верни читатели, партньори на библиотеката и нейни доброволци и можеше да бъде проследен в сайта и на фейсбук страницата ни. Започнахме да създаваме ежеседмично актуални онлайн ревюта за нови, интересни, нашумели и търсени книжни заглавия, които бяха споделяни отново в сайта и на фейсбук страницата на библиотеката. Тези ревюта продължават да бъдат създавани и сега, когато библиотечното обслужване отново се извършва „на живо”, а от известно време могат да бъдат видени и в YouTube.
Трябва да благодарим на габровските читатели, че в тези трудни времена се приспособиха към изискванията на извънредната обстановка и към нашите специфични ограничения, които библиотечното обслужване наложи. Те продължиха да търсят своята любима библиотека и да общуват с нейния богат фонд и възможности за достъп до разнообразна информация.
- А вниманието към наличния фонд?
- Общо фондът на библиотеката е над 250 хиляди тома. По време на карантината до отварянето за посещения при необходимите ограничения библиотечният екип успя да направи инвентаризация на фонда на заемната. Такава не бе извършвана в продължение на много години в хода на множество обществено-икономически, социални и културни промени в нашия живот от последните десетилетия. Затова с гордост и радост посрещаме отново своите читатели в комфортна и много добре организирана библиотечна среда.
- Библиотеката вече отвори широко врати за своите читатели?
- От 3 август 2020 година Регионална библиотека отвори врати при спазване на всички противоепидемични мерки и най-вече - дистанция на читателите при посещение на заемна и детски отдел. Читалните: „Краезнание” и „Д-р Петър Цончев” (хуманитарни науки) могат да се ползват от всеки читател по 1 час с предварително заявен конкретен източник. Компютъризираните читателски места все още не могат да се ползват от посетители предвид санитарните изисквания.
И досега продължава карантината от 72 часа за върнатите книги. Освен свободното избиране на книги на място може отново да се поръчат онлайн или чрез заявка по телефон .
- Бихте ли представили някои нови заглавия, постъпили по спечеления проект?
- От българската художествена литература бих обърнала внимание и препоръчала настоятелно двама млади автори. Романът на Таня Апостолова „Созополско сърце” е хубав криминален роман, пълен с неща от живота на един курортен град. Изненада за мен беше колко добре една млада българска авторка се е справила с криминалния жанр.
Книгата на Яна Станкова „Дневниците на Ая” е интригуваща, мистична история, която ще ви накара да повярвате в чудеса. Един прекрасен, наглед съвсем обикновен четвъртък преобръща живота на една млада жена.
Емил Андреев е известен на българската публика с „Ломски разкази” , „Късен сецисион”, „Проклятието на жабата”, „По стъклената река”, „Лудият Лука” . Съсценарист и автор е на ТВ - сериалите „Под прикритие” и „Четвърта власт”. Последната му книга е „Боби Блажения и Другия американец”.
- А писатели, свързани с Габрово и региона?
- Новата книга „Сто килограма по-късно. Избрани разкази” е на добре познатия Христо Стоянов. В нея е отбелязал: „…защото съм се родил в тази стая преди сто килограма. Когато съм се родил 5 кг и 200 гр, стаята е била родилна зала в родилен дом „Д-р Тота Венкова” - Габрово”.
Поетът и белетрист Генчо Витанов от Дряново е с последната си издадена книга „Избрани произведения” в два тома. Интересен автор е и Кънчо Атанасов от дряновското село Маноя с неговите книги и с последното „Сбогуване със себе си” (2018 г.)
Сред новите заглавия са и спомените на Митьо Делчев „Изпепелена младост”, издадени от неговия син, активният габровски общественик Пейо Делчев.
Интерес представляват и заглавия от чуждата художествена литература, неизбродим океан. Бих посочила три заглавия на трима популярни съвременни автори. Арменката Нарине Абгарян с „Да живееш нататък”- сборник от разкази. Авторката казва „Ако не помниш миналото, няма да имаш и бъдеще… Избрах 40 разказа, защото числото е сакрално, но написах едва 30. Последните пет ми се отдадоха много трудно. Буквално бях безсилна да ги довърша…”. Става дума за Нагорно-Карабахския военен конфликт между Армения и Азербайджан. До Нарине Абгарян се нарежда и азербайджанския писател и журналист Елчин Сафарли с романите „Ако ти знаеше…”, „Ти ми беше обещан” и „Искам у дома”.
Предлагам и книги на двама съвсем млади съвременни английски автори - Майк Хейг с „Как да спрем времето” и Кевин Уигнал с „Безследно изчезнали”.
- Какво стана с традицията – литературни срещи с писатели?
- За съжаление, замислени по повод различни дати и годишнини, те не се състояха, наложени от мерките на пандемията коронавирус. Проблемът е осигуряване на достатъчна социална дистанция в мястото за срещи.
Регионална библиотека „Априлов - Палаузов” продължава да участва онлайн в културния литературен живот на областта и страната.
Благодарим на габровци за запазения интерес и постоянна връзка с любимата библиотека, съхранила неизменно 160-годишна традиция (2021 г.) в духовния, културно - просветен живот на Габрово. Вярна на основната цел, записана още в първия устав: „Да доставя на публиката средства за прочитане, да подпомага българската книжнина и да улеснява сиромашките ученици и въобще да разпространява образование между народа в областта…”.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни