„6Fest“ събира в Габрово през май улични артисти от страната и чужбина

	Още в петъчната вечер на 19 май Мим формация „Жар
„6Fest“ събира в Габрово през май улични артисти от страната и чужбина
Още в петъчната вечер на 19 май Мим формация „Жар театър“ ще подгрее габровци и гости на града пред Дома на хумора и сатирата за откриването на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата на другия ден. „Жар театър“ ще покаже пърформанс с жи

Нов артистичен фестивал ще превърне Габрово в пространство за изкуства по време на карнавалната седмица през месец май, съобщават организаторите на събитието от Обществения комитет „Васил Левски“ в Габрово и Момчил Цонев. Международният фестивал за градски изкуства и щастие „6Fest“ ще се проведе в Столицата на хумора и сатирата Габрово от 19 до 21 май. Датите не са избрани случайно. Традиционният за Габрово карнавал тази година е на 20 май и е под мотото „Да изкукуригаме от смях“, а “6Fest” ще обогати карнавалното настроение в града с фестивални събития като циркови представления, огнено шоу на кокили, светлинно шоу, пърформанс с карнавални костюми, маски и живи статуи. Във фестивала ще участват български и чуждестранни артисти като „Цирк де ла Люлин“, „Кукубаян Брадърс“ (Уругвай, Гърция), Тио Тео от Испания, Ashton Ka (Белгия, България), Театър на огъня и сенките „Fireter“, Мим формация „Жар театър“.

Още в петъчната вечер на 19 май Мим формация „Жар театър“ ще подгрее габровци и гости на града пред Дома на хумора и сатирата за откриването на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата на другия ден. „Жар театър“ ще покаже пърформанс с живи статуи, мимове, карнавални персонажи. На 20 май сутринта, малко преди Националната изложба и карнавал-ревю на котки в Спортна зала „Орловец“, „Жар театър“ канят на карнавална работилница като загрявка за карнавалното шествие по-късно същия ден. Най-наситена е фестивалната програма в карнавалния ден - 20 май. В следобедните часове полуфиналистите в петия сезон на шоуто „България търси талант“ – „Цирк де ла Люлин“, ще изиграят представлението си „Поко Льоко“. Кулминацията на карнавалната вечер на 20 май в Габрово ще бъде ефектното им светлинно шоу “Light it up” на площад „Възраждане“. За малки и вече пораснали деца трупата организира циркова работилница на 21 май сутринта.

С любезното съдействие на „Цирк де ла Люлин“ и Луиза Душкова в Габрово пристигат и циркови артисти от чужбина. Тио Тео от Испания ще представи своя моноспектакъл "Surfing the street“ на 20 май. В съботния ден габровци и гостите на града ще могат да видят и комедийния цирков спектакъл на формацията „Аделфи Кукубаян“ (Уругвай/ Гърция).

Базираната в Белгия българска артистка Надежда Гончева с артистичен псевдоним Ащон Ка ще се превъплъти в забавна жива статуя в центъра на Габрово броени часове преди карнавалното шествие. Театърът на огъня и сенките “Fireter” ще бъде кулминацията на следкарнавалната вечер на 21 май с огнено шоу на кокили, което ще закрие фестивалната програма на площад „Възраждане“.

Фестивалът ще се проведе на различни места в центъра на Габрово като площад „Възраждане“, пред Спортна зала „Орловец“ и Дом на хумора и сатирата, Шести участък, Градинката с мечето, пред Интерактивния музей на индустрията.

„Концепцията на фестивала е да бъде естествено продължение на карнавалния бранд на Габрово и да превърне града в модерна фестивална и карнавална дестинация. Името на фестивала “6Fest” („ШестФест“) препраща към началото и сърцето на Габрово – квартал Шести участък, най-старият квартал на града, където се ражда и развива Габрово“ – споделя организаторът на събитието Момчил Цонев.

Момчил Цонев реализира проекти в областта на културата и изкуствата от 10 години в родния си град Габрово. Той е създател на първата онлайн енциклопедия за Габрово Gabrovowiki, на най-популярния клип за Габрово в YouTube „Щастливо Габрово / Happy Gabrovo“ и на първата компютърна игра за Габрово Gabroville. Момчил Цонев е съавтор на 4 книги за историята на града.

В момента усилията му са насочени към максимално доброто провеждане на фестивала за градски изкуства и щастие „6Fest“. Според него търсенията му на съчетанието между щастие и изкуства са още от създаването на клипа „Щастливо Габрово“ през 2014 година. Самият клип е нещо подобно – изкуство в открити градски пространства. В него участваха танцуващи групи в централната градска част и ЕМО „Етър“, имаше живи статуи от артисти на театралната формация „Гаргара“ в градинката с мечето...

„При мен идеята е, че Габрово има традиция за представяне на изкуства на открито, но по-скоро в план карнавал – коментира Момчил Цонев. - Карнавалът в града е с традиции още от края на деветнадесети век. „6Fest“ е продължение на тази традиция, допълнителен културен продукт, който има допирни точки с карнавала, защото цирковите представления, живите статуи, маскарадните костюми са си естествена част от различни карнавали по света. А в случая просто са оформени като отделен фестивал, чиято цел е да оживи пространствата на открито, да събере хора, да ги забавлява с изкуство. Фестивалът се провежда в карнавалната седмица и заради по-големия туристически поток. Не е без значение и фактът, че всички събития са с вход свободен.“

За провеждане на мащабното събитие Момчил Цонев ще търси доброволци, които да помагат на гостуващите трупи в Габрово да се ориентират по-лесно в града.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни